Se spune că cel mai bun moment să cumperi bitcoin este ACUM. Cu alte cuvinte, moneda bitcoin oricum nu face altceva decât să crească pe termen lung, așadar important este să intri în joc cât mai curând. Totuși, când să cumperi bitcoin la cel mai mic preț, dacă nu ai o mașină a timpului în garaj?
Anul trecut puteai să te păcălești la preț, să cumperi în vârful pump-ului și să îți cumperi un bitcoin cu 800-850 de dolari. Familia s-ar fi uitat când la tine, când la grafice și ți-ar fi spus că ai făcut cea mai proastă alegere. Ei bine, la nici șase luni distanță, prețul sare de 1000 de dolari. Așadar, nici când te ”arzi” nu poți să spui că ai făcut o alegere proastă, mai ales dacă nu te repezi speriat să te adăpostești la fiecare scădere de 10-15 dolari.
Adevărul adevărat este însă că poți să optimizezi câștigurile cumpărând totuși în momentele optime.
1. Panic sell
Prețul bitcoin este foarte volatil, iar de pe urma volatilității se poate specula cu riscuri mari și câștiguri frumoase. Fiecare dintre noi cunoaștem momentele acelea în care prețul crește vertiginos și surprinde pe toată lumea. Bitcoinul ajunge în presa mainstream, taurii sunt entuziasmați și cei care au intrat pe piață târziu își fac calcule de genul ”aș fi câștigat 10 000 de euro dacă intram pe piață acum trei luni”. Volatilitatea însă nu înseamnă creștere eternă iar prețul are și dump-uri și recalibrări ale pieței. După câte un moment de extaz, traderii mari își fac calculele, se hotărăsc că sunt mulțumiți de câștiguri și încep să vândă. Odată cu ei începe panica iar prețul poate să scadă, așa cum s-a întâmplat în luna ianuarie, cu 20-25% în câteva zile. Momentul este cunoscut drept panic sell, iar traderii cu experiență știu că acesta este un moment bun să cumperi.
Prețul bitcoin este ca un elastic de care trage toată lumea, cu forță mai mare sau mai mică. După câte o scădere masivă poți să fii sigur că prețul își va reveni la ”forma inițială”. Problema este că unii cad pradă FUD-ului (stării de panică, nesiguranță și confuzie) și chiar cred sincer că bitcoinul este pe moarte doar pentru că a scăzut cu 100-200 de dolari.
Momentul de panic sell este preferatul traderilor cu experiență. Toată lumea caută să vândă, operațiunile se fac rapid iar pentru traderii abili este momentul în care își încarcă portofelele.
2. Fricțiuni politice
Când faci trading tentația este să stai zile la rând cu ochii pe grafice și să uiți de lumea reală. Nu trebuie să uităm însă că bitcoinul este o monedă reacționară, oarecum anti-sistem, care crește de fiecare dată când pe piața tradițională activele scad sau când se iau decizii politice care prefigurează o perioadă de incertitudine.
Oamenii de rând se refugiază în bitcoin de fiecare dată când se simt amenințați de deciziile luate de politicieni. Orice hotărâre a unui oficial european care amenință Uniunea Europeană (cum a fost Grexitul sau Brexitul) va scădea moneda euro. Alegerile proaste din SUA vor face ca traderii să migreze către bitcoin. Și problemele din statele în curs de dezvoltare (India, Cipru) se reflectă în prețul monedei bitcoin. Dacă stăm să urmărim punctual aceste momente, prețul bitcoin a crescut de fiecare dată când celelalte active au scăzut.
Așadar, urmăriți discuțiile politice îndeaproape. Din păcate, trăim într-o perioadă în care țările cu putere economică mare au parte de politicieni controversați, populiști. Cristian Tudor Popescu spunea că este un moment rar în istorie, în care s-au sincronizat în puncte cheie politicieni de cea mai proastă calitate.
Cei intrați pe piața bitcoin sunt ceva mai feriți de perioadele întunecate și nesigure politic. Asta nu înseamnă că așteptăm cu toții să ardă lumea și să ne bucurăm de ”bitcoin to the moon” într-o lume post-apocaliptică.
Concluzia este că trebuie să urmărim în continuare alegerile prezidențiale din țările UE și din SUA. Următorul șoc ar putea să fie Marie Le Pen în Franța. Aceasta a promis o ieșire din Uniunea Europeană, ceea ce ar scădea, din nou, moneda euro. Prețul bitcoin este ca un balansoar – când dolarul sau euro coboară, bitcoinul urcă.
3. Implementări noi de tehnologie
Poate că atunci când faci doar speculă te preocupă mai puțin tehnologia din spatele monedei bitcoin. Nu este obligatoriu să știi ce este halvingul ca să îți umpli portofelul, nici să pricepi rețeaua Lightning sau lanțurile paralele ca să vinzi pe LocalBitcoins.
Există însă momente importante în ecosistemul bitcoin care sunt sărbătorite de obicei cu o creștere de preț. Sunt întotdeauna programate, pentru că ne dorim cu toții o economie bitcoin pe cât posibil previzibilă, și anunțate cu multe luni înainte.