Aproprierea de valoarea de 10.000$ a prețului Bitcoin a stârnit urșii care văd în asta o viitoare bulă. Există căi de a specula si tranzactiona prăbușirea prețului, dar sunt chiar mai riscante decât tranzacționarea unei criptomonede în creștere.

Deprecierea Bitcoin vine cu mai multe optiuni de tranzactionare

Opțiunile pentru a tranzactiona  scăderea bitcoin se regăsesc în special prin exchange-urile nereglementate. Sunt foarte riscante având în vedere volatilitatea prețului Bitcoin. Ca să nu mai menționăm că 2017 nu a fost un an tocmai bun pentru ursii bitcoin având în vedere că prețul a crescut de 10 ori. Dar pentru cei care sunt suficient de îndrăzneți, există posibilități de a tranzactiona împotriva unei creșteri a prețului.

”Toate opțiunile de a paria pe scădere de pe piețele financiare clasice devin disponibile și pe piața bitcoin”, a declarat Charles Hayter, co-fondatorul companiei de monitorizare a pieței CryptoCompare. ”Există suficientă lichiditate pe piață pentru a paria pe deprecierea bitcoin. Principala diferență față de Nasdaq, de exemplu, este că există mult mai multă volatilitate, ceea ce înseamnă automat un risc mai ridicat. De asemenea, rata de împrumut este puțin mai mare”.

Contractele pentru diferență (CFD)

Una dintre cele mai populare metode de a paria pe deprecierea bitcoin sunt CFD-urile. Acestea sunt instrumente financiare derivate care reflecta in timp real pretul bunului respectiv, inclusiv volatilitatea acestuia. Practic CFD-ul este un contract între un cumpărător și un vânzător (client și broker) in care cele doua parti cad de acord să acopere orice creștere sau scădere a prețului în cash la data la care clientul doreste sa lichideze contractul sau acesta expira.

Cu alte cuvinte, daca clientul doreste sa mizeze pe deprecierea Bitcoin, acesta poate printr-o tranzactie de tip ‘Short’, iar daca scade prețul bitcoin, Brokerul ii va plati diferenta de pret dintre momentul deschiderii tranzactiei si momentul inchiderii acesteia. In cazul in care pretul se va misca impotriva clientului si va creste, atunci clientul ii va plati brokerului diferenta.

Acelasi principiu se aplica si in cazul in care clientul doreste sa mizeze pe cresterea Bitcoinului, prin intermediul tranzactiei tip ‘Buy’: Brokerul ii va plati diferenta de pret in cazul cresterii, iar clientul ii va plati acestuia diferenta in cazul scaderii.

Tranzactionarea in marja

Tranzactionarea in marja (Margin Trading) este pusa frecvent la dispozitie de catre Brokeri. Acesta optiune permite trader-ilor sa ‘imprumute’ instrumentul respectiv pentru a efectua tranzactii. Beneficiul e de ambele părți, deoarece trader-ul poate să își crescă poziția prin împrumuturi numite si levier (leverage). În funcție de fondurile păstrate drept garanție (marja), traderul isi poate mari volumul de tranzactionare, astfel incat această opțiune ii va crește atat profitul, cat si riscul.

De exemplu, daca brokerul ofera un leverage de 1:5, inseamna ca traderul poate tranzactiona de pana la 5 ori mai mult decat i-ar permite suma. Practic puterea lui de cumparare va fi de 5 ori mai mare decat in mod normal. Ceea ce inseamna ca atat profitul, cat si riscul se multiplica de 5 ori.

Cu o suma echivalenta valorii unui Bitcoin, traderul poate tranzactiona echivalentul a 5 Bitcoini. Automat inregistreaza profiturile sau pierderile aferente tranzactionarii a 5 Bitcoini, din soldul sau real.

Markets.com este poate cea mai prietenoasa si intuitiva platforma de acest fel, care va permite tranzactionarea de CFD-uri pentru cele mai importante cryptomonede, cu un levier (leverarage) de pana la 1:5.

BITCOIN (1:1) BITCOIN CASH (1:2) DASH (1:5) ETHEREUM (1:5) LITECOIN (1:5) RIPPLE (1:5)

Pentru a va inregistra si a incepe sa tranzactionati imediat, pe un cont demo sau pe unul real, accesati acest link.

Atentie! Tranzactionarea in marja implica un nivel ridicat de risc pentru capitalul investit si nu este potrivita pentru toti investitorii. Asigurati-va ca intelegeti pe deplin riscurile implicate si/sau consultati un specialist care va poate oferi mai multe sfaturi. Informatiile din acest site nu sunt destinate utilizarii de catre, sau pentru distribuirea catre, orice persoana din orice tara sau jurisdictie, unde o astfel de utilizare sau distribuire ar contravine cu regulamentele si legislatia locala.