Atenția cumpărătorilor și vânzătorilor de pe piața crypto este mereu concentrată pe prețul criptomonedei și pe fluctuațiile pieței. Acesta este un factor definitoriu care le dă puterea traderilor să ia decizii dacă să cumpere sau să vândă bitcoin. În fiecare zi, experții fac predicții despre acțiunile pentru prețul bitcoin pe baza analizelor tehnice iar jucătorii de pe piață urmăresc îndeaproape orice știre care ar putea să afecteze prețul și valoarea bitcoin-ului. În acest articol vom încerca să înțelegem care sunt factorii care afectează creșterea sau declinul prețului bitcion. Mai întâi, să ne amintim ce reprezintă prețul bitcoin.
Moneda bitcoin are valoare din mai multe motive.
- Bitcoin reprezintă bani și o alternativă la banii fiat. Bitcoin are toate funcționalitățile inerente banilor – este divizibil, durabil, recognoscibil și, cel mai important, este acceptat ca metodă de plată. Spre deosebire de bani sau aur, bitcion nu are o formă fizică și nu este susținut de nimic fizic, ci mai degrabă are o bază matematică și tehnică.
- Oamenii au încredere în această monedă, iar încrederea este în creștere.
- Bitcoin-ul este deja o formulă comună de plată pentru utilizatori, iar accepțiunea sa se răspândește rapid.
- Costul monedei bitcoin este determinat de utilizatori.
Factori care influențează prețul bitcoin
Acum, să încercăm să aflăm care sunt factorii care influențează creșterea prețului bitcoin. Prețul oricărei monede sau oricărui bun, așa cum se știe, este determinat de cerere și ofertă.
- Primul factor care afectează prețul bitcoin, după părerea analiștilor, este limitarea, atât în ceea ce privește cantitatea cât și timpul de producție. Numărul total de bitcoin a fost cunoscut de la început – 21 de milioane de monede. Așadar, timpul în care un bitcoin nou creat sau minat va fi disponibil este previzibil, iar rata de producție este în scădere. Acest factor are un impact pozitiv asupra monedei bitcoin și contribuie la creșterea sa.
- Cel de-al doilea factor este credința că prețul bitcoin poate crește la nivele nelimitate – 10 000 de dolari, 1 milion de dolari și peste.
- Al treilea factor este utilizarea monedei bitcoin ca sistem de plată pentru a transfera bani dintr-un loc în altul.
- Un alt factor este încrederea oamenilor. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni au fost interesați de criptomonedă și au fost impulsionați să cumpere. Din ce în ce mai multe companii și comerciani acceptă bitcoin-ul ca metodă de plată. Acest factor contribuie de asemenea la creșterea bitcoin.
- Bitcoin-ul este recunoscut ca metodă de plată și investiție de către diverse guverne. Pe lângă asta, crește accepțiunea legală, apar reglementări și se obține un statut oficial în țări din toată lumea.
- Încă un factor care contribuie la fortifierea prețului bitcoin este independența sa față de indicatorii macroeconomici ai țărilor de top din lume. Monedele naționale fluctuează datorită calității statisticilor statale, dar astfel de știri nu au nici un efect asupra prețului bitcoin.
Acum, să luăm în considerare factorii care afectează cu adevărat prețul bitcoin și care ar putea să contribuie la scăderea sa. Știm cu toții că nu există nici o monedă în totalitate de încredere în întreaga lume. Așadar de ce suntem martori la declinul periodic al prețului bitcoin pe piață?
- Moneda bitcoin este același instrument financiar pe piața monetară ca și acțiunile. Cu alte cuvinte, este un bun care este cumpărat și vândut. De la lansarea sa, s-a dovedit a fi de încredere, dar acest lucru nu schimbă faptul că este expus la fluctuații care sunt inerente în toate piețele de schimb străine. Fluctuațiile de preț bitcoin ar putea să fie cauzate de căutări pentru prețul optim, care se fac între cumpărători și vânzători.
- Manevrarea schimburilor de bitcoin este limitată și nu are nevoie de sume mari de bani, așadar nu are o influență majoră asupra prețului bitcoin. Este suficient ca un cumpărător să cumpere un număr mare de bitcoin pentru a face piața să reacționeze instantaneu crescând prețurile. Pe de altă parte, un volum mare de bitcoin vândut va cauza un declin brusc în preț.
- Schimbările în prețul bitcoin depind de încrederea pe care oamenii o investesc. Orice informație negativă despre bitcoin poate să cauzeze declinul prețului.
- Moneda bitcoin are mulți competitori din familia criptomonedei. Succesul acestora pe bursă și creșterea valorii pot afecta prețul bitcoin.
Cei de la CoinTelegraph au discutat cu Ivan Tello din Argentina. Acesta este analist tehnic specializt în principiul Elliott Wave. Iată care a fost răspunsul său:
”Prețul bitcoin pendulează în funcție de psihologia umană, și este influențat de oamenii care cred că în viitor moneda va valora mai mult sau că știrile din fiecare dimineață o vor afecta negativ.
Prețul urcă și coboară pentru că există o luptă în desfășurare între două forțe care nu obosesc niciodată – urșii și taurii. Oamenii care au nevoie ca prețul să crească pentru a câștiga, împotriva celor care au nevoie ca prețul să scadă pentru a câștiga, oameni care cred că moneda bitcoin este ieftină sau scumpă. Analizele tehnice nu explică și nici nu studiază sau analizează motivele pentru care prețul o ia într-o direcție sau alta, asta e traba jurnaliștilor și atașează un nume și un titlu pentru ca oamenii să înțeleagă de ce fluctuează prețul, dar practic nu înțeleg de ce a crescut sau a scăzut, sau dacă au existat scurgeri de informații înainte de publicare.
Aceștia sunt jucători care mișcă prețul în funcție de nevoi și de psihologie. Aceste acțiuni lasă urme iar acele urme sunt studiate de analiștii tehnici care operează pe ele.
Oamenii care cred că prețul benzinei crește pentru că este un bun finit sau că aurul crește pentru că petrolul va dispărea în curând, sunt oameni care nu vin cu nimic nou pe piață.
Prețul crește pentru că trebuie să crească și scade pentru că trebuie să scadă. Psihologia maselor.”
Întrebările legate de schimbările de preț bitcoin vor fi mereu un punct central pentru investitori și pentru oamenii de rând. Care sunt factorii care afectează prețul bitcoin? Întrebarea rămâne deschisă.
Sursa – Albert Libenzon via CoinTelegraph.