Anul 2015 s-a încheiat, iar acum investitorii pot să calculeze rezultatele activităților lor de investiții. Ce ne-a adus bitcoin anul trecut?
În prima zi a anului 2015, prețul bitcoin ajunsese la 313$, cu 59,35% mai puțin decât anul precedent. Unii probabil că își aduc aminte cu nostalgie că în ianuarie 2014 prețul era de 770$.
În primele două săptămâni din 2015, prețul bitcoin a scăzut abrupt la 177$, și a crescut gradat la 250$ în luna septembrie. Apoi până în octombrie, încet și stabil, a ajuns la 300$. Prețul maxim al monedei bitcoin pentru anul trecut a fost atins în luna decembrie, când se apropia de 480$. Totuși, investitorii au hotărât să își încaseze profiturile de Anul Nou și prețul a scăzut la 430$.
Așa cum am văzut, în 2015 moneda bitcoin s-a confruntat cu mulți factori care au influențat volatilitatea criptomonedei și prețul. Cu toate acestea, în 2015 volumul zilnic al tranzacțiilor a atins noi nivele, pe măsură ce bitcoin a fost abordat de sisteme de plată importante și recunoscute ca Western Union și PayPal. Comisionul de tranzacții pentru bitcoin este relativ mai scăzut decât cel cu care vin majoritatea sistemelor de plată.
Volumul de investiții în dolarul american în 2015 a crescut la 469 de milioane de dolari. Mai mult de o sută de mii de companii din întreaga lume acceptă acum moneda bitcoin ca plată. Așadar, în ciuda tuturor dificultăților pe care criptomoneda le-a înfruntat în 2015, bitcoin-ul își menține hotărât poziția și rămâne în viața noastră de zi cu zi.
Anul 2016
În 2016, putem spune cu încredere că moneda bitcoin va continua să crească. Unul dintre motive pentru aceasta este reducerea la jumătate a noului bitcion.
Conform algoritmului bitcoin, recompensa pentru confirmarea unui block va fi redusă de câte două ori la fiecare patru ani. 2016 este unul dintre aceștia. În plus, popularitatea în creștere a monedei bitcoin va duce la o creștere a utilizării acesteia. Cei doi factori vor duce la o creștere a cererii și o scădere a ofertei pe piață.
Conform directorului de cercetare de la BraveNewCoin, Tone Vays, trendul taurilor pe piața bitcoin va reveni în al treilea trimestru al lui 2016, dar asta nu exclude și o retragere la nivelul de 300$. Și Patrick Dugan, director financiar la Omni Foundation, așteaptă o retragere a trendului taurilorDupă spusele lui ”ne aflăm în centrul unei furtuni a taurilor care o va eclipsa pe cea de dinainte, iar poi vom avea parte de un triunghi și mai mare de consolidare, între 600 și 300 de dolari.”
Să studiem însă competitorii majori ai bitcoin-ului, care pe piața financiară ar fi dolarul american, euro, lira sterlină, yen-ul japonez, yuan-ul chinezesc și aurul. De data aceasta petrolul nu va fi luat în considerare din cauza prăbușirii prețului.
Dolarul american
Dolarul american este cel mai puternic și principalul competitor al monedei bitcoin. În ciuda declinului din luna decembrie, dolarul a reușit să încheie anul 2015 cu o creștere de 9% față de celelalte monede importante. Anul trecut, dolarul a avut parte de creșterea maximă a ultimilor 10-15 ani. Conform experților de la băncile mari, dolarul va continua să crească și în anul 2016. Așadar, moneda bitcoin va avea parte mereu de presiune din partea dolarului.
Euro
A doua monedă importantă din lume și principalul competitor al dolarului american este Euro. Are o poziție fruntașă ca fiind una dintre monedele de rezervă importantă. Euro este considerat o monedă de finanțare. Asta înseamnă că băncile europene folosesc moneda pentru a strânge fonduri, ca în final să asigure stabilitatea afacerilor. În trecut, această funcție a fost ocupată de dolarul american. Un astfel de statut are un efect pozitiv asupra monedei Euro și o face un fel de sanctuar financiar. Cu toate acestea, predicțiile pentru prețul Euro în 2016 sunt dezamăgitoare. Până la finalul anului, rata de conversie Euro/dolar ar putea să se apropie de nivelul 0,95.
Lira sterlină
Încă din 2006, lira sterlină s-a întors la statutul de monedă de rezervă și a ajuns pe locul 3 în topul monedelor la nivel mondial. O creștere în popularitate a lirei s-a observat în ultimii ani. În 2016, lira sterlină va fi sub presiunea dolarului, datorită reducerii bugetului Angliei și a amenințării constante că Anglia va părăsi Uniunea Europeană. Mai mult, Banca Angliei amână în continuare creșterile ratelor, lucru care ar putea să afecteze lira. La anul vom vedea clar o scădere la 1,4, poate chiar la 1,3.
Yenul japonez
Moneda națională a Japoniei este monedă de rezervă. În 2016 este evident că yenul își va continua declinul față de dolar, la nivelul de 130$. Cu toate acestea, este un potențial uriaș în yen, pentru că este singura monedă din lume care în 2016 va fi capabilă să ofere o rezistență decentă față de dolar.
Yuanul
În 2015, yanul și-a fixat poziția ca principala monedă în acorduri cu țările vecine, și a devenit una dintre cele mai populare monede din lume. În Asia de sud-est, yuanul este considerat ca fiind principala monedă. Ponderea globală a reglementărilor RMB a crescut la rândul său. Acum, yuanul este considerat ca fiind a patra monedă ca popularitate în întreaga lume. Cu toate acestea IMF nu a inclus încă yuanul în rândul monedelor de rezervă. Presiunea în creștere a yuanului ar putea de asemenea să pună presiune pe bitcoin. În China, după cum bine știm, sunt trei schimburi de bitcoin, iar China are cea mai mare populație din lume. Așadar, traderii bitcoin ar trebui să fie foarte atenți la mișcările yuanului.
Aurul
În ultimii ani s-a observat că metalele prețioase și-au pierdut încet valoarea ca instrumente de investiție sigure. Atitudinea față de aur ar putea să fie destul de negativă până la sfârșitul anului și este posibil ca prețul să scadă sub 1000 de dolari.
Până la acest moment, nu luăm în considerae alte criptomonede ca fiind competitori pentru bitcoin. De asemenea, credem că factorii care afectează prețul bitcoin, cu aspectele lor pozitive și negative, vor continua să influențeze această criptomonedă în 2016.
Sursa – Albert Libenzon via CoinTelegraph
Dacă articolul meu ți-au fost de ajutor, fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua munca.