Conform unui raport publicat de Kraken, volatilitatea prețului Bitcoin a crescut semnificativ în ianuarie datorită re-activării ”balenelor”. Exchange-ul a publicat un raport în care rezultă că indicele lunar de volatilitate al Bitcoin a ajuns la 58.2%. Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată în ultimele 3 luni.
Volatilitatea a crescut pe măsură ce prețul Bitcoin s-a majorat de la valori minime de aproape 6.850 dolari în 3 ianuarie până la o maximă de trei luni de 9.570 USD la 31 ianuarie.
Odată cu creșterea prețurilor, balenele – acei cumpărători ai unui număr mare de monede – par să se fi trezit. Numărul de adrese cu solduri cuprinse între 1000 BTC și 10.000 BTC a crescut în a doua jumătate a lunii ianuarie, după cum au observat cercetătorii Kraken.
Adresele balenelor au crescut de la 2.000 la 2.030, marcând o trecere de la faza „așteptăm să vedem” la fază de „acumulare”.
Tranzactioneaza Bitcoin folosind vTrader!
Istoric, această tranziție a injectat volatilitate pe piața bitcoin. De exemplu, balenele au început să acumuleze monede în septembrie 2018 și au intrat în modul de așteptare și de veghe la începutul anului 2019. Între timp, volatilitatea anuală a coborât sub 20% până la jumătatea lunii noiembrie și s-a ridicat la 100% până la sfârșitul lui decembrie.
Pe linii similare, creșterea volatilității prețurilor din trimestrul doi al anului 2019 a fost precedată de acumularea de portofele mari.
„În faza de acumulare, balenele consumă lichiditatea pieței”,
a declarat pentru CoinDesk Ashish Singhal, co-fondator și CEO al CRUXPay și CoinSwitch.co.
„Acest lucru afectează raportul ofertă-cerere și determină reintrarea pe piață a volatilității.”
Balenele au fost responsabile pentru volatilitatea ridicată în trecut
În perioada de acumulare a balenelor au fost observate modificări bruște ale prețurilor. Creșterea puternică a criptomonedei de la 4.100 USD la 5.100 dolari, văzută la 2 aprilie 2019, a fost cauzată de o comandă în valoare de aproximativ 100 milioane dolari distribuită pe trei exchange-uri.
Acțiunea balenelor a dus și la vânzări de prețuri mari în trecut; un crash flash bitcoin de la 12.600 la 12.100 dolari în mai puțin de 15 minute la 9 iulie 2019, a fost declanșat de o comandă masivă de vânzare de 6.500 BTC pe exchange-ul Binance. Aseara a fost un flash crash similar, de la 10300 la 9330 de dolari.
Singhal a adăugat că HODLers – adrese cu solduri cuprinse între 10 BTC și 100 BTC – influențează, de asemenea, lichiditatea și volatilitatea. Acumularea continuă de către acestia ar putea dura cel puțin încă câteva săptămâni, până când va avea loc halvingul.
Halvingul poate accentua volatilitatea și stimula creșterea prețului
Recompensele bitcoin vor fi reduse de la 12,5 BTC la 6,25 BTC in cca 80 de zile, 12 mai. În esență, minerii ar avea mai puțini bitcoini de vândut după luna mai și asta ar putea duce la un deficit de aprovizionare. Halvingul poate accentua volatilitatea si o va face!
Astfel, dacă istoria s-ar repeta, Bitcoin ar putea crește în acest interval peste nivelul maxim din iunie 2019, de 13.880 dolari.
- Citeste si: Golden cross marcheaza cresterea de pret Bitcoin
Totuși, asta nu înseamnă neapărat că volatilitatea ar dispărea, deoarece balenele continua să acumuleze monede înainte de injumatatirea recompensei.
„Dacă balenele trec la acumularea de bitcoin, în timp ce HODLers sunt încă în faza lor actuală, ar sugera o creștere suplimentară a cererii de BTC până la halving”,
a declarat Connor Abendschein, analist de cercetare criptă la Digital Assets Data.
„Acest dezechilibru are potențialul de a vedea nu doar un vârf al volatilității, ci și al prețului.”