Atât bitcoinul cât şi aurul sunt considerate două modalităţi sigure de păstrare a valorilor. În ultimii 7 ani însă, bitcoinul a avut o creştere fulminantă în ceea ce priveşte market cap-ul, numărul utilizatorilor şi valoarea. Aurul a dezamăgit la toate aceste capitole.
Investiţiile timpurii, cele mai profitabile
La data de 13 mai, StockTwits, cea mai mare platformă de informaţii financiare pentru investitori, a pus la dispoziţie un grafic care arăta creşterile înregistrate de un utilizator, comparând diverse valute. În acest grafic, utilizatorul Charlie Bilello, cu o investiţie iniţială de 10.000$ efectuată în iulie 2010, a ajuns la o valoare de 200 milioane$.
În acelaşi timp, un investitor care ar fi cumpărat aur în valoare de 10.000$ în anul 2010 ar fi avut acum 9981$.
Aurul este considerat oriunde în lume ca o modalitate sigură de păstrare a valorilor, indiferent de condiţiile economice. Totuşi, în ultimii 7 ani nu s-a întâmplat aşa, aurul nereuşind să îşi păstreze valoarea, ba mai mult, a scăzut în cotaţie. În aceste condiţii este greu de spus dacă mai este rentabil să ne păstrăm economiile în aur.
Din iulie 2010, bitcoinul a înregistrat creşteri successive. A depăşit yenul japonez, dolarul canadian, euro, argintul, aurul, dolarul american, acţiunile şi investiţiile în imobiliare. Sistemul descentralizat, cantitatea disponibilă şi transportabilitatea bitcoinului au început să atragă investitorii. Utilizatorii sunt în căutare de active alternative pentru păstrarea şi protejarea averilor pe termen lung.
Caracteristicile bitcoinului
Din mai multe puncte de vedere, bitcoinul poate fi considerat ca aurul v2.0 sau aurul digital. Spre diferenţă de aur însă, bitcoinul îşi poate păstra şi chiar creşte valoarea pe termen lung. Moneda este deflaţionară datorită cantităţii lui limitate la 21 milioane de monede. Dacă ar fi descoperit un zăcământ mare de aur, valoarea acestuia pe termen mediu ar putea fi afectată.
Mai important, utilizarea bitcoinului este în strânsă legătură cu criptografia. Astfel, bitcoinul nu poate fi deţinut de o autoritate centrală datorită reţelei în sine care este una descentralizată.
În plus, bitcoinul oferă o caracteristică pe care aurul nu o are. El funcţionează ca o reţea digitală şi nu este perceput ca o monedă electronică, aşa cum a specificat şi creatorul său, Satoshi Nakamoto.
Sursa – Cointelegraph