Poate că nu multă lume își aduce aminte de traderul care își spunea Lord Ashdrake. Programator român, Lord Ashdrake era o forță politică în „iarna nucleară” a bitcoinului, în 2014 și 2015. Era talentat la shortingul bitcoinului și strategia lui mergea ca unsă, până când n-a mai mers.

Când bitcoinul a trecut în sfârșit de 300 de dolari și s-a menținut peste, Ashdrake a făcut figura obișnuită și a shortat bitcoinul. Din păcate, de data asta prețul a continuat peste 300 și peste 500, și a ajuns la aproape 600 de dolari în mai puțin de două luni. Ashdrake a reușit să își facă praf contul, până când nu a mai putut să tranzacționeze bitcoin. Problema a fost că nu a putut să treacă pe gândirea de piață a taurilor. Comunitatea bitcoin a și început să folosească termenul „a făcut un Ashdrake”. Adică, a distrus total contul de trading făcând short pe bitcoin.

Înainte de lansarea contractelor future pe bitcoin la CBOE, presa a urmărit în permanență investitorii tradiționali, despre care s-a spus că or să stea la coadă să facă short pe bitcoin până dau cu prețul de pământ. În primele 12 ore de la lansare, contractele future pe bitcoin la CBOE pe luna ianuarie au declanșat siguranțele de trei ori. Prețul bitcoin a crescut cu 20%.

Firma de brokeraj Interactive Brokers era atât de speriată să nu „facă un Ashdrake”, că nu îi mai lăsau pe clienți să facă short net pe contractele future. Între timp, au revenit asupra deciziei, dar cei care fac short trebuie să aibă o marjă de 400%.

Mai serviți bitcoin?

Contractele future de la CBOE și CME se tranzacționează în continuare la premium. Avem un motiv foarte simplu pentru care să tranzacționăm aceste contracte future în premium.

Să luăm ca exemplu investitorii tradiționali sau un administrator de conturi obișnuit. Băncile centrale au stopat total volatilitatea în toate clasele de active, în încercarea de a crea inflație. Obligațiunile, echitățile, fondurile de investiții, securitățile pe bază de asset, toate sunt listate cap de afiș în balanțele băncilor.

Investitorii tradiționali în retail au observat acest lucru. Și-au dat cu toții seama că este mai bine să ai un ETF pasiv care urmărește piața, în loc de un om plătit regește care să îți genereze „alpha”. Chiar și așa-numiții bani inteligenți au devenit niște mici peștișori hrăniți cu alge.

Cu toate acestea, bitcoinul și alte monede digitale continuă să fie volatile și au corelație negativă cu asseturile riscante. De aceea, reușesc să crească în valoare. Dacă sunt un administrator de fonduri de rând, am performanțe slabe dintr-o investiție pasivă în echități, să zicem la S&P500.

Dacă nu fac nimic, o să pierd active în fața ETF-urilor pasive, cu comisioane mai mici și performanțe mai mari. Cu toate acestea, aș putea să pierd asset-uri în fața ETF-urilor pasive cu comisioane mai mici și performanțe mai bune. Dacă scad la zero, ce mai contează? Oricum urma să am performanțe slabe în indexuri. Dacă am o creștere de 50-100% într-o lună, am adăugat câteva puncte de bază cheie la performanța mea. Asta ar putea să facă diferența între a primi un cozonac ca bonus sau a fi PLĂTIT.

Așadar, investitorii tradiționali fac poziții de long pe contractele future de bitcoin. Nu trebuie să cred în bitcoin, doar în preț, în volatilitate, corelație și lichiditate. Nu trebuie să am bitcoin. Trebuie să folosesc dolar deja depozitat la CBOE sau CME pentru a tranzacționa pe piața de future.

Specificațiile sunt pe poziții de long la contractele future. Cei care fac piața sunt neutrii și vor vinde contractele future și vor cumpăra bitcoin. Așa cum am spus și mai devreme, cei care fac piața trebuie să primească o bază bună pentru a compensa pentru marja în dolari cu care trebuie să vină de acasă.

Vremea ca CME să strălucească

Majoritatea traderilor par să prefere structura contractelor CME în loc de CBOE. Principala problemă pare să fie faptul că CBOE folosește doar Gemini ca schimb de referință. Lichiditățile de la Gemini pălesc în comparație cu Bitstamp, GDAX, itbit și Kraken.

CBOE a lansat contractele mai devreme și le-a făcut poftă speculanților din toată lumea. Niciodată în istoria derivativelor nu a fost un contract future care să aibă parte de atâta atenție din partea publicului.

Nu există dresor de bitcoin

Bitcoinul este un cal sălbatic, iar CBOE și CME nu se pot ține în șa mai mult de 8 secunde.

Traderii de cripto ar trebui să se bucure de bafta pe care au avut-o când schimburile venerabile au hotărât să listeze contracte future. Volatilitatea și atenția pe care a primit-o bitcoinul a depășit toate visele.

Băncile centrale au scăpat băncile comericale de la moarte sigură printând în mod agresiv bani. Chiar și așa, la nouă ani după GFC, băncile și investitorii tradiționali sunt disperați după volatilitate. Bitcoinul, altcoinurile, ICOurile și toate tipurile de jetoane digitale oferă giratoriul pieței pe care l-am pierdut demult și care au îmbogățit generații și generații de traderi.

După cum a spus Jesse Livermore: „Cred că a fost un mare pas înainte în educația mea ca trader când mi-am dat seama de un lucru. Atunci când bietul domn Partrige le spunea altor clienți „Știi, suntem pe piața taurilor”, de fapt voia să spună că banii mari nu sunt în fluctuații individuale ci în mișcările principale. Adică, nu e scrisă pe etichetă, trebuie să evaluezi toată piața și trendurile.”

Morala poveștii – ai grijă să nu faci un Ashdrake.