După ce a atins un nou ATH miercurea trecută, Bitcoin a avut un weekend extrem de dificil. Dacă vineri și sâmbătă criptomoneda se tranzacționa la aproximativ 62.000$, duminică prețul s-a prăbușit brusc cu aproape 10.000$. Deși a scăzut până la 51.000$, Bitcoin a început deja să recupereze și se tranzacționează în prezent la aproximativ 57.000$.
Există trei motive posibile ce au determinat această evoluție, dar analiștii sunt de părere că este o corecție temporară.
TradingView – Aliatul tau in trading!
Problemele cu energia electrică în China provocacă scăderea ratei de hash cu 45%
Mai întâi, o serie de probleme cu rețeaua electrică din China au generat o reducere a ratei de hash cu aproape 45%.
„Rata de hash a mining pools din China a scăzut masiv în ultimele 24 de ore. Antpool a scăzut cu 24,5%, Btc.com a scăzut cu 18,9%, Poolin a scăzut cu 33%, Binance pool a scăzut cu 20%. Motivul este că nord-vestul Chinei suferă o întreruperi periodice ale curentului pentru inspecții de siguranță”,
a explicat reporterul local Colin Wu.
În plus, ”regiunea Xinjiang se confruntă cu o întrerupere majoră a energiei electrice din cauza exploziei unei mine de cărbune. Problema se va rezolva în aproximativ o săptămână, între timp însă toate centrele de date au fost închise ”, a adăugat Dovey Wan de la Primitive Crypto.
Wan a atras atenția asupra unei probleme pe care mulți critici ai Bitcoin au semnalat-o în timp:
”Regiunile Xinjiang și Sichuan combinate generează peste 50% din totalul Bitcoin hashrate. Sper că pe viitor rata de hash va fi distribuită mai echitabil pentru a proteja reteaua”.
Zvonuri neconfirmate despre acuzații de spălare de bani prin criptomonede
O serie de sancțiuni anunțate de OFAC împotriva unor companii și cetățeni ruși au provocat zvonuri despre posibile acțiuni ale autorităților cu privire la spălarea de bani prin criptomonede.
Trezoreria americană și OFAC au anunțat că au sancționat 16 companii și 16 indivizi din Rusia care au încercat să influențeze alegerile din SUA. Printre informațiile publicate se numără și adresele cripto folosite de aceste entități.
Ulterior, pe Twitter și Reddit au început să circule zvonuri nefondate că Trezoreria SUA ar declanșa o campanie de control ale insituțiilor care tranzacționează criptomonede.
„Sursele noastre spun că Trezoreria va acuza mai multe instituții financiare de spălare de bani folosind criptomonede”,
a declarat Fxhedge, fără a nominaliza aceste surse.
O mare parte dintre membrii comunității au subliniat că nu există niciun fel de date care să confirme aceste declarații.
Turcia interzice utilizarea criptomonedelor ca metodă de plată
Banca centrală din Turcia a anunțat că interzice oficial utilizarea criptomonedelor ca metodă de plată pentru bunuri și servicii. Interdicția va intra în vigoare pe data de 30 aprilie și este justificată prin riscurile prea mari generate de activele digitale.
„Activele cripto implică riscuri semnificative pentru părțile relevante din următoarele motive: nu sunt supuse nici unui mecanism de reglementare și supraveghere și nici unei autorități centrale de reglementare; valorile lor de piață pot fi excesiv de volatile; pot fi utilizate în acțiuni ilegale datorită structurilor lor anonime; portofelele pot fi furate sau utilizate ilegal fără autorizarea deținătorilor lor și tranzacțiile sunt irevocabile.”
Conform Chainalysis, volumele de tranzacționare cripto din Turcia ajunseseră 27 miliarde dolari în perioada februarie-martie. Unele companii internaționale, precum Royal Motors, au anunțat că acceptă plata cu criptomonede pentru produsele distribuite în Turcia.
Stai conectat in lumea digitala!
Lira turcească a scăzut cu 15% după schimbarea guvernatorului băncii centrale, iar autoritățile locale fac tot posibilul pentru a controla criza.
Analiștii spun însă că această interdicție nu va afecta utilizarea criptomonedelor ca plasă de siguranță, după cum au demonstrat deja alte țări precum India și Nigeria.
Per ansamblu, piața cripto a primit o lovitură semnificativă duminică, deoarece majoritatea prețurilor altcoins au urmat exemplul Bitcoin și au înregistrat corecții. Cu toate acestea, recuperarea pare să fie la fel de rapidă – în această dimineață, majoritatea criptomonedelor înregistrază creșteri de preț între 5 și 40%.