Cunoscutul cripto-sceptic Nouriel „Dr. Doom” Roubini crede că marile platforme exchange sunt „implicate în mod deschis în ilegalități sistematice”. El a explicat argumentele într-o postare pe Project Syndicate, folosind ca exemplu platforma BitMEX.
Exchange-ul permite traderilor să deruleze margin trading cu leverage de 100 la 1, percepe comisioane mari și forțează lichidarea depozitelor într-un fond propriu. Roubini a declarat că lichidările estimate reprezintă jumătate din veniturile BitMEX.
Anterior, economistul a subliniat că platforma pariază frecvent împotriva propriilor utilizatori și facilitază manipularea prețurilor de pe piața cripto.
Platforma BitMEX, în spatele corecției de preț din acest weekend?
În decurs de câteva zile, BTC a pierdut aproape 4000 de dolari din valoarea sa. Duminică, 15 iulie, a avut loc o vânzare masivă care a declanșat o corecție majoră. Lichidările ulterioare de pe BitMEX au ajuns la valoarea de peste 164 milioane de dolari de la traderii cu poziții lungi.
Potrivit analistului Chico Crypto, o balenă sau un grup de comercianți au acționat împreună pentru a prăbuși piața prin introducerea unei vânzări masive de 15.000 ETH pe Bitstamp. Aceasta a reprezentat 15% din volumul total de tranzacționare duminică – într-o singură tranzacție.
Această comandă a generat scăderea de preț pentru ETH de la 270 dolari la 190 dolari (un așa numit”flash crash”).
„Balenele” vor profituri maxime
Platforma BitMEX utilizează datele de preț pentru contracte de la trei exchange-uri – Bitstamp, Kraken și Coinbase Pro. Toate trei au o lichiditate mai mică decât BitMEX.
Această scădere s-a extins la contractele BitMEX ETH, care își bazează prețul contractelor pe prețul Bitstmap (în procent de 33%).
Contractele au fost lichidate imediat și scăderea s-a propagat și la Bitcoin, rezultând în scăderea de preț de duminică.
Un eveniment similar a avut loc în luna mai a acestui an, cu un Bitcoin flash crash pe Bitstamp. Și în acest caz, platforma BitMEX a obținut beneficii semnificative din lichidări.
Alți analiști sunt însă de părere că volatilitatea prețurilor este normală, având în vedere existența balenelor pe piață. În fond, oricine deține depozite importante de criptomonede dorește să obțină profituri maxime și acționează în acest sens.