Prețul bitcoin este costul monetar al unui bitcoin și se exprimă ca rată de schimb în relație cu altă monedă. Încă de la implementarea algoritmului, a fost introdusă o limită maximă de 21 de milioane de bitcoini ce pot fi creați (prin minarea lor) în următorii 100 de ani. În acest moment, puțin peste 14,4 milioane de bitcoini se află în circulație, ceea ce înseamnă că rămân încă 8 milioane de bitcoini care vor fi minați în următorii 95 de ani.
Cererea de bitcoin crește constant, fiind din ce în ce mai folosit și câștigând o rată mai mare de adopție. Așadar, cu furnizarea constantă și cererea crescătoare, singurul factor din ecuație care variază este prețul – care crește. Așadar, presupunând că cererea crește, prețul la rândul său crește pe termen lung.
Funcțiile monedei bitcoin
Bitcoin-ul are multe funcții și utilizări, dar le vom lua în considerare doar pe acelea care afectează fluctuația prețului
- Rețeaua de plăți bitcoin – bitcoin ca monedă
- Transferul și depozitarea de bitcoin – bitcoin ca metodă de stocare a bunurilor și mediu de transmitere de valori
- Rata de schimb bitcoin – bitcoin ca instrument de piață
Rețeaua de plăți bitcoin
Moneda bitcoin este tranzacționată în permanență. În acest moment au loc în medie 62 000 de tranzacții bitcoin în fiecare zi, cu un volum mediu de 50 de milioane de dolari în bitcoin.
Desigur, tranzacțiile în rețeaua bitcoin nu afectează în mod direct prețul de pe piață al monedei bitcoin, dar o rețea bitcoin activă reflectă un protocol sănătos care se bucură de suficientă utilizare și cerere, ceea ce influențează în mod indirect prețul. Impactul direct al tranzacționării asupra prețului apare doar acolo unde bitcoin-ul se întâlnește cu alte monede – adică la bursele și schimburile bitcoin.
Cumpărarea de bitcoin
Fiecare tranzacție la schimburile de bitcoin care implică cumpărarea criptomonedei la schimb cu o alta, fie că este vorba de bani fiat sau o altă criptomonedă, împinge prețul bitcoin în sus. Pentru că bitcoin-ul merge din mână în mână – din portofelul schimbului în cel al cumpărătorului – apare și o tranzacție în rețea care acompaniază procesul. Totuși,, tranzacția schimbului este cea care contează pentru fluctuațiile de preț. Cumpărăturile de rutină sunt făcute zilnic, cu diferite scopuri, și de obicei cresc către sfârșitul lunii (de exemplu plata salariilor către angajați sau alte operațiuni ale companiilor)
Vânzarea de bitcoin
Fiecare tranzacție a schimburilor care implică vânzarea de bitcoin – ex – schimbul în fiat sau alte criptomonede – cuazează o scădere a monedei bitcoin. Să luăm în calcul de pildă utilizarea rețelei bitcoin ca pe o metodă de a transmite bani.
Un român care lucrează în Germania vrea să trimită bani acasă. În loc să folosească Western Union, optează pentru o rețea de plată bitcoin. Fără stat la cozi, fără să comlpeteze formulare și fără să facă temenele, dar mai ales, fără să trebuiască să plătească comisioanele bancare. Cumpără bitcoin printr-un schimb BTC/Euro, trimit bitcoin către portofelul unei rude și în 30 de minute, ruda din România poate să scoată o parte sau toți bitcoin-ii printr-un schimb local BTC/Lei.
Faptul că a cumpărat bitcoin inițiat, ar cauza o creștere (oricât de mică) la rata BTC/Euro. O jumătate de oră mai târziu, vânzarea BTC pentru lei cauzează o scădere la cursul BTC/leu.
Exemplul de mai sus ilustrează efectul pe care îl are fluxul de bani care cauzează creșterea prețului vreunei monezi în raport cu alta.
Operațiuni care scad prețul bitcoin
Comercianții care acceptă bitcoin
Minerii care fac schimbul pentru a plăti facturi și cheltuieli cu fiat
Schimburi în urma transmiterii de bitcoin (ca în exemplul discutat mai devreme)
Conversia parțială sau totală a salariilor bitcoin în bani fiat.
S-a discutat pe larg că un efect major asupra volatilității bitcoin-ului îl au comercianții care imediat cum primesc bitcoin fac conversia în fiat. Pare o strategie bună, dar trebuie să subliniem că nu există o politică financiară care se aplică la toate afacerile. Ar putea foarte bine să se pună problema că unele companii decid să păstreze o sumă de bitcoin sau să o canalizeze către fonduri de investiții. Această strategie pe care firmele o adoptă are același efect ca stocarea de bitcoin pe termeni lung. Adunarea de bitcoin scoate monezi din circulație, ceea ce duce la aprecierea prețului, din moment ce creșterea cererii combinată cu oferta limitată crește prețul per unitate.
În cazul în care comercianții converstesc bitcoin direct în fiat, se pune într-adevăr o presiune pe piață care duce la scăderea prețului. Totuși, se contrabalansează cu o presiune ascendentă cauzată de consumatori (sau de angajatorii care plătesc în bitcoin), adică cei care cumpără bitcoin cu scopul de a-l cheltui. În definitiv, scopul principal al monedei bitcoin este acela de rețea de plată, așadar sunt mai multe nuanțe ale problemei conversiei și a felului în care, pe termen lung, piața se echilibrează. Scenariul ideal ar fi să avem comercianți care își plătesc angajații în bitcoin, își refac stocurile și își plătesc cheltuielile în bitcoin, adică adopția în masă a monedei, despre care încă nici nu se poate vorbi.
Specula cu bitcoin
Piața speculativă pentru tranzacționarea prețului bitcoin este considerabilă. Performanța monedei bitcoin ca instrument de piață este spectaculoasă și califică criptomoneda ca pe un Super Produs. Nici un instrument speculativ nu a atins vreodată creșterea fenomenală a monedei bitcoin. De la rata de schimb a monedei bitcoin de 0.08$ în luna iunie 2010 și până la aproape 1150$ în noiembrie 2013, a crescut cu 1.4 milioane de procente în mai puțin de trei ani și jumătate.
În timp ce tranzacțiile de schimb discutate mai devreme reprezintă cheltuieli ciclice lunare sau zilnice, volumul acestora este relativ minuscul comparativ cu milioanele de bitcoini care se vând și se cumpără pe piața speculativă în fiecare lună.
Investitorii care cumpără și păstrează moneda au fost incluși în categoria de mai sus (mai degrabă decât aici) doar pentru că operațiunile lor nu sunt foarte frecvente. Categoria aceasta îi include însă pe cei care au adoptat moneda bitcoin devreme – un grup care îl include pe Satoshi Nakamoto și pe majoritatea minerilor bitcoin.
Jucătorii care influențează prețul bitcoin în această categorie sunt:
- Traderii de la bursele de retail
- Cei care au adoptat curând bitcoin-ul și care îl schimbă acum pentru fiat
- Entitățile instituționale cum ar fi fondurile de investiții și ETF-urile
Despre bitcoin și BigBrother – cum influențează autoritățile prețul bitcoin
Din cauza unui nefericit accident din istorie, băncile centrale s-au băgat în pat cu guvernul. Ca rezultat, activitățile și interesele lor au devenit compatibile, iar banii au devenit agenți de control și de exercitare a puterii. Este ușor de intuit că orice bani utilizați care nu sunt direct controlați de bănci/guvern au devenit o problemă pentru autorități.
Așadar, este evident că autoritățile din lumea veche vor face tot felul de declarații care ne aduc aminte de cărțile lui Orwell și decretează că încearcă doar să elimine o amenințare asupra ordinii naționale. Autoritățile inteligente o iau în direcția opusă, acceptând moneda bitcoin, introducând-o în structura lor legislativă, creând coduri de taxare pentru criptomonedă iar apoi încurajând utilizarea sa.
Ideea de reglementare de către autorități sau stat face ca majoritatea utilizatorilor de bitcoin să se cutremure, dar ar face bine să își aducă aminte că laptele s-a făcut deja iaurt.
Declarații oficiale și anunțuri care afectează prețul bitcoin:
- Declarații venite de la Guvern sau de la Bănci Centrale
- Discuții despre reglementări din partea corpurilor parastatale
- Legislație incomprehensibilă
- Discuții despre taxe
Afectează știrile prețul bitcoin?
Anunțurile de la știri coincid frecvent cu mișcările de preț pe piață. Încă se dezbate dacă relativa pozitivitate sau negativitate a unui anunț la știri cauzează o mișcare corespondentă, în sus sau în jos, a prețului. Dovezile sugerează că participanții la piață sunt activați de anunțurile de la știri, dar că direcția prețului este de obicei fără vreo legătură cu conținutul știrilor.
DUpă cum se observă în graficul de mai jos, faptul că eBay ia în considerare adopția monedei bitcoin pare să aprindă spiritele, în timp ce adopția de către Dell – cea mai mare companie de retail din IT – duce la o scădere.
Rezumat
Schimbările prețului bitcoin sunt diverse. Unele sunt lente dar constante, cum ar fi curba care crește constan și care este legată de cerere/ofertă. Altele sunt violente și emoționale, cum ar fi comerțul speculativ în care zeci de mii de bitcoin-i sunt vânduți la schimb zilnic.
Graficele despre prețul bitcoin arată o creștere medie pe termen lung, în ciuda forțelor opuse care influențează piața. Consumatorii și comercianții se echilibrează unii pe alții, prin tendințele de cumpărare sau vânzare predominante pentru fiecare categorie.
Băncile și guvernele reacționează în cea mai mare parte greșit la schimbările aduse de bitcoin. Unii îmbrățișează inovația, în timp ce alții sunt blocați în mândria lor.
Alte aspecte ale monedei bitcoin, cum ar fi cotnractele, nu au fost explorate dar promit să aducă valoare adăugată și, așadar, creșteri de preț în viitor.