La nici 30 de ani, Ross Ulbricht a fost condamnat la închisoare pe viață. O sentință dură, care a făcut din el un exemplu și o amenințare – oricine crează uneltele pentru genul ăsta de exprimare va fi aspru sancționat.
Practic, Ross Ulbricht a fost tratat ca un ”Al Capone” al Internetului și trimis după gratii pentru ceea ce a făcut. Dar ce a făcut mai exact Ross Ulbricht?
Documentarul vorbește pe larg despre activitatea lui Ulbricht și despre ce a făcut din Silk Road, dar și despre libertatea Internetului și războiul împotriva drogurilor.
Justiția americană și sistemul în care ești judecat de 12 dintre semenii tăi
Am văzut cu toții în filme ce înseamnă un proces american. Puține sunt la fel de spectaculoase ca cele din filme, iar dosarul Silk Road cu siguranță a fost unul dintre ele.
În tribunalele americane, vinovăția o stabilește un juriu format din cetățeni americani elgibili, majori și fără cazier. Fiecare cetățean face ceea ce se numește ”jury duty”, adică serviciu obligatoriu ca jurat. Juriul trebuie să ajungă la un consens asupra verdictului, și doar după aceea se pronunță sentința.
Astfel, rămâne o latură umană a procesului – avocații pot discuta despre latura juridică, legislativă, a procesului, dar nu pierd din vedere poveștile care ar putea să impresioneze juriul, cel care are în definitiv cel mai important cuvânt de spus – vinovat sau nu.
De multe ori acest lucru este speculat de avocați, iar în documentar susținătorii lui Ulbricht se plâng exact de acest lucru. Lui Ulbricht i s-au adus tot felul de acuzații nefondate și nedemonstrate, cum ar fi faptul că ar fi angajat un asasin plătit pe Dark Web. Acest lucru ar fi fost menit să îi creeze lui Ulbricht o imagine de mafiot periculos, care de fapt nu se potrivește cu el. Procurorii au numit o mare parte din acuzațiile lor ”crime neinfracționale”, ceea ce, spun ei, i-a derutat pe jurați, dar și pe avocații apărării, care nu aveau cum să răspundă la astfel de acuzații decât prin obiecții. Bineînțeles, obiecțiile au fost respinse, una după alta, de judecătoare.
Capetele de acuzare
Practic, Ross Ulbricht a administrat platforma Silk Road de pe Dark Web, platformă pe care se vindeau droguri ilegale, începând cu marijuana și terminând cu cocaina.
Din această activitate, reies 7 capete de acuzare includ spălarea de bani, hacking, conspirație la trafic de droguri și tentativa de a asasina 6 persoane.
Hackingul nu a fost dovedit, și nici tentativele de asasinat. Cu toate acestea, juriul l-a găsit vinovat și de acestea.
Mai mult, felul în care au fost obținute probele nu a fost dezvăluit. În justiția americană, pe bună dreptate, este foarte important felul în care se obțin probele. Pe de-o parte este important să se știe dacă procurorii au încălcat vreo lege pentru a le obține și dacă nu cumva acestea au fost măsluite. Pentru o mare parte din probe însă procurorii nu au dat nici un fel de explicație, tratând informațiile obținute de pe Internet și de pe calculatorul personal al lui Ulbricht ca și când nu ar cădea sub incidența aceleiași legislații. Acest lucru crează un precedent periculos. Au de acum procurorii dreptul să spargă conturile oricărui cetățean? Îl pot acuza de hacking pe Ulbricht, atâta timp cât ei au făcut exact același lucru?
Mama lui Ulbricht spune că acest proces crează o cauză mai mare decât cea a lui Ulbricht, care ține de fiecare dintre noi – protejarea libertății Internetului.
Războiul împotriva drogurilor
Este un subiect controversat. Câte persoane mor sau sunt ucise din cauza drogurilor și câte din cauza războiului împotriva drogurilor? Dependenții ajung în zone rău famate pentru a face rost de droguri, iar acolo viața le este pusă în pericol. Puritatea drogurilor nu poate fi verificată, iar unele dintre ele conțin substanțe toxice extrem de periculoase. Acest lucru ar putea fi ținut sub control dacă, în mod ideal, drogurile ar fi supuse unei protecții a consumatorilor. Dependenții de droguri ajung deseori victime ale manipulării, devin periculoși pentru propria persoană dar și pentru societate.
S-a spus despre Silk Road că de fapt ar fi scăzut criminalitatea. Calitatea drogurilor venea cu o oarecare garanție, iar consumatorii erau mult mai în siguranță și mai siguri pentru societate.
Practic, Ross Ulbricht, înfățișat de documentar ca fiind un carismatic activist libertarian, încerca să demonstreze că o lume în afara sistemului este perfect funcțională și să pună puterea în mâna omului de rând. Pe forumuri, manifestele lui vorbeau despre războiul împotriva drogurilor, despre libertatea Internetului și despre contestarea autorității. Imaginea lui este complet diferită de ceea ce s-a discutat în fața juraților. Absolvent de Nanotehnologie, a lucrat la proiectul ”Celule solare organice” și a publicat mai multe lucrări științifice pe această temă. Acum se află în spatele gratiilor, condamnat la închisoare pe viață. Singura lui șansă la libertate (peste 30 de ani) este un recurs costisitor, iar familia lui colectează de mai multă vreme donații de la susținători.
Ar fi interesant să vedem la ce rezultat se ajunge datorită susținerii oamenilor. În primul rând pentru că banii donați pentru cauza lui Ross Ulbricht înseamnă susținere pentru cauzele pe care le-a susținut atunci când era în libertate.