Contul oficial al Ethereum Classic a avertizat pe twitter cu privire la posibilitatea unui atac 51% asupra rețelei. Ei au solicitat exchange-urilor și minerilor ETC să solicite până la 400 de confirmări pentru retrageri și depuneri.

Suspiciunile au apărut când puterea de hash din rețea a crescut brusc, deși nu au existat alte evenimente neobișnuite. Ulterior, echipa a confirmat că a fost vorba despre un producător de echipamente de minare care a testat un model nou.

”În ceea ce privește recentele evenimente miniere. S-ar putea să avem o idee despre locul de proveniență. Producătorul ASIC Linzhi a confirmat testarea a 1400 / Mh noi mașini ethash #projectLavaSnow
– Cel mai probabil a fost vorba de minare egoistă (Nu atac de 51%)
– Nu a fost detectat double spending (blocurile minate au fost abandonate)”.

Cu toate acestea, inginerul Coinbase Mark Nesbitt a declarat că a fost înregistrat double speding ETC încă de acum trei zile:

“Pe 1/5/2019, Coinbase a detectat o reorganizare profundă a lanțului Ethereum Classic, care a inclus double spending“,

a afimat Nesbitt.

“Pentru a proteja fondurile clienților, am întrerupt imediat mișcările acestor fonduri pe blocul ETC. În urma acestui eveniment, am detectat 8 reorganizări suplimentare care includ cheltuieli duble, în valoare totală de 88 500 ETC (~ 460 000 USD).”

Chain reorg și double spending la ETC

Inițial, suspiciunile au fost că ar avea loc o reorganizare a blocurilor în lanțul ETC. Unul dintre principiile de bază ale rețelelor descentralizate este că ”cel mai lung lanț câștigă”. Practic, asta înseamnă că un miner cu suficient de mult putere de hash poate provoca o reorganizare a blocurilor.

Prin procesarea unui număr mare de blocuri, minerul majoritar va genera cel mai lung lanț și va provoca abandonarea versiunilor anterioare. Practic, asta înseamnă că poate cheltui cât dorește și poate rescrie blockchain-ul ulterior.

Criptomonedele cu rata de hash mică, vulnerabile la atac

Ușurința cu care se pot realiza așa-numitele atacuri de 51% depind de puterea de hash din rețea. În general, criptomonedele mici sunt mai susceptibile la astfel de vulnerabilități. Un actor rău-voitor poate închiria putere de hash pe care să o folosească într-un atac de 51%. Ca atare, este semnificativ mai puțin costisitor să realizezi un atac double spending sau un chain reorg pe o rețea cu putere mică.

Un exemplu în acest sens a fost Bitcoin Gold. În mai 2018, BTG, care se afla pe locul 26 în top market cap la acel moment, a suferit un atac de 51%. Atacatorii au fost capabili să fure echivalentul a 18 milioane de dolari în câteva zile.

Conform ETCSTATS.net, puterea de hash din rețeaua ETC este de doar 8.8 TH. Pentru a prelua controlul asupra blockchain-ului, un miner trebuie să dispună de putere de procesare relativ mică.

Prin comparație, Ethereum are în prezent o putere de hash de 190 TH/s, iar Bitcoin peste 39 milioane TH/s. Un calcul realizat de cryptoslate.com relevă că un atac de 51% asupra rețelei Bitcoin ar costa aproximativ 1.4 miliarde de dolari.

crypto51.app calculează un cost de aproape 300.000$/ oră pentru Bitcoin și de 100.000$/oră pentru Ethereum.