Criptomonedele au revoluționat piețele financiare, însă au ofeirt și oportunitatea unor înșelăciuni de proporții în cei 9 ani de existență. În 2017 a fost înregistrat un număr record de ICO-uri, iar o parte dintre acestea s-au dovedit a fi fraude de proproții mai mari sau mai mici.
Un ICO este în esență o strângere de fonduri pentru elaborarea unui produs, despre care investitorii cred că le va aduce profit în timp. Unele proiecte însă s-au dovedit a fi pariuri pierdute.
Pincoin și iFan
Este cel mai recent scandal de pe piața cripto – două ICo-uri, lansate de compania Modern Tech bazată în Vietnam, au înșelat aproximativ 32.000 de investitori cu suma de 660 milioane de dolari.
iFan promitea o platformă social media care permite celebrităților să promoveze conținut, iar Pincoin promitea profit de 40% lunar pentru investiții prin crearea unei platforme online bazată pe blockchain de reclame, comerț, licitație și investiții.
După ce au strâns fondurile, compania a dispărut din birourile localizate în Ho Chi Minh luna trecută, iar autoritățile au început să investigheze cazul sub acuzația de fraudă de tip multi-level marketing.
OneCoin
Multiple țări au investigat compania OneCoin în ultimele 18 luni – in 2016, autoritățile chineze au confiscat peste 30 milioane de dolari, în iulie 2017, India a clasificat-o drept schemă Ponzi, două luni mai târziu autoritățile italiene i-au amendat cu 2.5 milioane de euro. Cinci țări au transmis deja avertizări cu privire la ilegalitatea activităților – Thailanda, Croația, Bulgaria, Finlanda și Norvegia.
Autoritățile au efectuat un raid la birourile din Bulgaria în ianuarie 2018, confiscând servere și documente, iar acum este subiectul a multiple investigații și procese la nivel internațional.
Bitconnect
Cu o istorie lungă de acuzații că este o schemă Ponzi, Bitconnect și-a încetat activitatea în ianuarie 2018 în urma avertismentelor primite de la două autorități financiare americane.
Utilizatorior li se promiteau profituri imense pentru schimbarea de bitcoin în moneda Bitconnect Coin (BCC) pe platformă și aveau de asemenea posibilitatea de a împrumuta BCC altor utilizatori contra unor dobânzi fabuloase.
Prin marketing agresiv, Bitconnect a ajuns în 2017 să fie una dintre cele mai de succes monede, cu un market cap de 2.6 miliarde de dolari. Închiderea platformei a provocat pierderi majore și un număr mare de utilizatori i-au dat în judecată pentru a-și recupera fondurile pierdute.
Plexcoin
ICO-ul Plexcoin are onoarea de a fi primul proiect închis de Departamentul de Investigare a Infracțiunilor Cibernetice din cadrul Comisiei de Supraveghere a Titlurilor de Valoare și a Bursei (SEC) din SUA. O altă schmă Ponzi, Plexcoin promitea investitorilor un profit de 1300% lunar înainte de a fi închis de autorități în decembrie 2017.
Din fericire, cele 15 milioane de dolari strânse în cadrul ICO-ului au fost înghețate iar fondatorul Dominic Lacroix se află în prezent în închisoare.
Centratech
Centratech a fost fondat de Sohrab “Sam” Sharma și Robert Farkas și a fost promovat de celebrități precum boxerul Floyd Mayweather și DJ Khaled. Promisiunea era de creare a unor carduri de debit Visa și Mastercard care să permită utilizatorilor să convertească criptomonedele în valute fiat, reușind să acumuleze aproximativ 32 milioane de dolari.
În conformitate cu investigațiile efectuate de SEC, fondatorii au creat profile false ale angajaților companiei, cu biografii impresionante, au postat materiale de marketing înșelătoare pe site și în social media. În prezent, autoritățile intenționează să oblige fondatorii să returneze fondurile furate.
Aceste înșelătorii arată clar că investorii trebuie să fie foarte atenți la proiectele pe care le susțin, mai ales având în vedere complexitatea metodelor utilizate pentru promovarea acestor fraude.
”Comunitatea cripto trebuie să promoveze educația financiară și practici de investiții etice, altfel guvernele vor impune reglementări severe care vor restricționa masiv inovația. Cea mai eficientă metodă de a proteja investitorii este prin educație – ei trebuie sa învețe cum sa evalueze oportunitățile de investiții, cum să identifice înșelătoriile și cum să managerieze riscurile”,
avertizează omul de afaceri Chris Dunn, care conduce compania de consultanță Skill Incubator.
Niciodata nu investiti mai mult decat va permiteti sa pierdeti.