În conformitate cu informațiile publicate ieri de Bloomberg, Departamentul de Justiție din SUA a inițiat o invetigație pentru a determina dacă prețurile de pe piața criptomonedelor sunt manipulate de către traderii care dețin capitaluri mari. Investigația se derulează în cooperare cu Comisia de Supraveghere a Bursei (CFTC) iar suspiciunile se referă la activitățile de ”spoofing” și ”wash trading”.
Manipularea prețurilor in piata cripto
Spoofing se referă la crearea de comenzi de cumpărare false, care să determine alți traderi (de obicei boți) să le urmeze exemplul, astfel încât pe piață va crește cererea și automat și prețul. În realitate, inițiatorul dorește să profite de această manipulare pentru a-și vinde criptomonedele la preț mai mare.
Definiția oficială este ”practica ilegală de a licita sau a oferi spre vânzare un bun, cu intenția de a anula tranzacția înainte de finalizare”.
Wash trading se referă la vânzarea și cumpărarea repetată a aceluiași tip de monedă de exemplu, pentru a da impresia că are un volum de tranzacție mult mai mare decât realitatea și a stârni interesul din partea a multi participanți.
Argumentele oferite pentru necesitatea unei astfel de investigații sunt că piețele cripto sunt vulnerabile la astfel de manipulări – exchange-urile și platformele de tranzacționare sunt mai interesate să atragă clienți decât să monitorizeze ce tip de activități derulează aceștia, iar volatilitatea prețurilor oferă oportunități valoaroase pentru astfel de activități lipsite de etică. De asemenea, piața cripto nu dispune de mecanisme de reglementare interne sau externe sau de autorități de supraveghere, iar mulți dintre traderi folosesc programe software pentru monitorizarea pieței ce pot fi păcălite ușor.
Având în vedere că au existat numeroase voci din comunitatea cripto care și-au exprimat suspiciunile cu privire la tentativele de manipularea prețurilor, inițiativa autorităților americane va fi probabil apreciată de o parte dintre utilizatori. Pe de altă parte, scepticii pot să considere că această inițiativă are rolul de a speria investitorii interesați să intre pe piață, mai ales că în ultimele luni autoritățile financiare din SUA au intensificat activitățile de control asupra a ceea ce numesc ”ICO-uri și instrumente financiare bazate pe criptomonede care s-au dovedit a fi fraudulente”.