Exchange-urile cripto au apărut aproape în același timp cu Bitcoin în 2008.

Ca și concept, acestea sunt platforme care permit clienților să tranzacționeze criptomonede sau monede digitale pentru alte active, cum ar fi valutele fiat sau alte valute digitale.
Majoritatea platformelor de acest tip funcționează online și pot fi clasificare în trei categorii:

  1. Exchage-uri centralizate – servesc ca intermediari în tranzacțiile cripto și generează profituri prin perceperea unui comision. Majoritatea aplică sisteme de verificare a identității utilizatorii de tip KYC/AML și sunt responsabile pentru păstrarea fondurilor clienților și a cheilor private.
  2. Exchange-uri descentralizate – încurajează tranzacțiile peer-to-peer prin conectarea părților și percepe o taxă pentru acest serviciu. Clienții acestor platforme sunt responsabili pentru stocarea propriilor chei private și au posibilitatea de a-și păstra anonimitatea. Tranzacțiile se realizează în funcție de cerere și ofertă și sunt considerate un instrument pentru a face criptosfera cu adevărat anonimă.
  3. Exchange-uri hibride combină caracteristicile celor două modele anterioare, oferind avantajele ambelor sisteme și eliminând dezavantajele.

Exchange cripto fraudulos – caracteristici

Odată cu creșterea ecosistemului cripto, mulți escroci au profitat de naivitatea noilor veniți pentru a le fura fondurilor. O metodă eficientă este crearea de platforme exchange frauduloase, care pot fi identificate relativ simplu.

Caracteristici ale unei fraude:

  • Apar din neant. Majoritatea ICO-urilor de tip scam optează pentru crearea unei platforme exchange. In acest fel dau impresia investitorilor că este un proiect real. Dacă tokenurile sunt disponibile doar pe o platformă de care nu a auzit nimeni până la momentul respectiv, sunt șanse mari că este o escrocherie.
  • Echipă anonimă – în general, încrederea utilizatorilor se bazează pe echipa din spatele platformei. Dacă nimeni nu știe cine este fondatorul, unde se află și cum poate fi contactat, este clar că nu este cazul să i se acorde încredere.
  • Lipsa metodelor de contact – exchange-urile frauduloase nu au un sistem de asistență clienți organizat. În cel mai bun caz, vor crea un canal de Telegram unde postează anunțuri, dar nu vor răspunde la solicitările de informații sau sprijin.
  • Whitepaper copiat – în general, un proiect veritabil va avea documentație de prezentare detaliată. În cele mai multe cazuri, exchange-urile frauduloase copiază whitepaper-ul sau clonează site-ul unui exchange existent.
  • Perioadă de întreținere tehnică extinsă – majoritatea platformelor cripto necesită perioade de suspendare a activității pentru întreținere tehnică. Aceasta este în general periodică și de durată limitată. În cazul exchange-urilor frauduloase, această perioadă este prelungită și, în unele cazuri, suspendarea activității este permanentă.

Mai mult de atat

Un alt semnal de alarmă este refuzul platformei de a respecta reglemetările legale. În cazul exchange-urilor centralizate, în care fondurile utilizatorilor sunt stocate pe platformă, de multe ori se închid după ce transferă criptomonedele.

Așadar, în cazul în care optați să folosiți serviciile unui exchange cripto, efectuați verificările necesare. Acest aspect este foarte important pentru a vă asigura că fondurile dumneavoastră sunt în siguranță. In Romania aveti mai multe optiuni printre care Cryptocoin.pro si Ro.Exchange.