După ce intri în lumea criptomonedelor, îți dai seama că o mare parte din susținătorii activelor digitale sunt mari fani ai confidențialității și anonimității.

Chiar recent, a fost publicată o hartă care listează monedele centrate pe confidențialitate, cu diferențele lor specifice. Lucrarea, numită „Matricea monedelor anonime”, le permite entuziaștilor să observe o listă comprehensivă a rețelelor de criptomonede care se concentrează pe oferirea confidențialității financiare.

Introducerea matricii monedelor anonime

A fost publicată recent o listă cu o gamă largă de criptomonede care au ca scop sporirea anonimității financiare. Lucrarea este foarte bine pusă la punct și include tot felul de detalii despre atributele fiecărei monede, descrisă într-o listă foarte lungă. Criptomonedele prezente în matrice includ Bitcoin Core (BTC), Monero (XMR), Zcash (ZEC), Dash, Verge (XVG), PIVX, Bitcoin Private (BTCP), printre altele. În total sunt listate douăzeci de criptomonede, împreună cu unele mai puțin cunoscute ca Zoin și Colossus Coin. Sunt și câteva fise care lipsesc de pe listă, cum ar fi jetoanele Boolberry și Bitcoin Dark.

Lista e organizată în paisprezece secțiuni separate care fac distincția între fiecare monedă, cum ar fi sumarul activelor, caracteristicile, resursele, tranzacționarea, emisia și distribuția, portofelele și beneficiile anonimității. Cu fiecare secțiune care rezumă funcționalitățile protocolului, lista oferă cititorilor o vedere mai detaliată asupra gradului de confidențialitate pe care aceste rețele îl oferă utilizatorului. De exemplu, la secțiunea confidențialitate, cititorii vor primi cele mai multe informații despre metodele de anonimitate. Atât bitcoin core cât și ethereum, menționate în lucrare, eșuează fabulos când vine vorba de fiecare punct al anonimității descris.

Unele monede oferă foarte puțină anonimitate, scalarea este dependentă de soluții secundare nefinalizate iar altele nu au suport din partea portofelelor. Lista detaliază că monede ca monero, zcash, particl, bitcoin private, zencash, zclassic și sumcoin ecranează destinatarul și tranzacțiile celui care trimite monedele, folosind diferite funcționalități. Protocoalele de anonimitate pe care le folosesc aceste monede sunt metode ca semnăturile ring, adrese ascunse și zsnarks (zerocoin).

Conform listei, multe dintre monedele menționate, ca dash și colossus, nu dau semne de confidențialitate criptografică și depind de tehnici cum ar fi Coinjoin. Mai mult, lista detaliază de asemenea dacă monedele au fost supuse unui audit și au o structură de încredere.

Capacitatea monedei de a scala este de asemenea o secțiune care merită citită, pentru că arată care sunt criptomonedele care au început să se scaleze prin bifurcații și altele care așteaptă introducerea unor tehnologii suplimentare cum ar fi Lightning. Alte tehnologii menționate în această secțiune includ protocoalele masternode, bulletproofs și alte opțiuni secundare.

În final, unele dintre monedele menționate au implementări de portofel la cei mai mulți clienți, în timp ce altele au foarte puțină susținere. Utilitatea devine deci foarte dificilă pentru monede ca phore, zoin, colossus, spectrecoin și sumokoin tocmai din acest motiv.

În afara acestei liste, există și alte criptomonede concentrate pe anonimitate, care pretind să ofere anonimitate semnificativă pentru utilizatorii care se folosesc de aceste rețele. Cu toate acestea, lista tranșează tot entuziasmul debordant pentru monedele anon și toată reclama care se face pe Internet, separând funcționalitățile, atributele și datele concrete, într-o listă pe care susținătorii criptomonedelor ar trebui să o citească.