Un raport recent realizat de compania de securitate Banbreach a relevat că numărul de routere compromise (infectate cu software pentru minarea Monero) s-a dublat într-o lună. În prezent, numărul de echipamente compromise se ridică la aproximativ 30,000, conform specialiștilor.
Banbreach a analizat traficul de internet realizat de ruterele cu IP public și a împărțit rezultatele în funcție de regiune. 45% dintre echipamentele infectate cu malware crypto se află în zonele mai puțin populate ale țării.
“Pentru orașele cu cele mai multe rutere infectate, creșterea a fost de 500% în doar o lună”
susține analiza Banbreach.
Majoritatea acestor ehipamente au fost infectat cu versiuni ale programului Coinhive, care în sine nu este un program malițios. Dimpotrivă, a fost utilizat de companii respectabile și de fundații de caritate.
Versiunile utilizate în astfel de cazuri sunt însă modificate pentru a deturna puterea de procesare a computerelor pentru a mina Monero (XMR). Fenomenul de cryptojacking este atât de răspândit, încât specialiștii estimează că generează peste 250,000$ în XMR în fiecare lună.
În India
în multe cazuri echipamentele puse la dispoziție de furnizorii de Internet sunt depășite și ne-securizate. Vipin Nahaw, specialist în probleme de securitate, a susținut că în multe cazuri ruterele furnizate de providerii de Internet sunt deja infectate.
Luna trecută, o analiză similară a relevat că una dintre țintele favorite pentru criptojacking sunt site-urile guvernamentale. Deoarece au trafic susținut, acestea sunt infectate cu malware care afectează toți vizitatorii.
La momentul respectiv, fuseseră identificate 119 site-uri infectate, iar numărul de routere compromise era de 13,500. Singura țară cu cifre similare în ce privește amploarea fenomenului de criptojacking este Brazilia.
În luna iunie, un raport a relevat că aproximativ 5% din XMR în circulație provenea din fenomenul de cryptojacking. Cele 175 milioane de dolari obținuți prin această metodă transformă Monero într-un monopol asupra malware-ului de minare.