Organizația Europol a publicat miercuri un nou raport cu privire la riscurile generate de criminalitatea organizată de pe Internet. Se subliniază creșterea incidentelor de cryptojacking, hacking și șantaj.
Analiza realizată de agenția europeană de poliție relevă că riscurile de finanțarea activității grupărilor teroriste cu criptomonede este foarte scăzut. Grupurile teroriste au căutat să strângă fonduri folosind criptomonede. Până în prezent însă, banii nu au fost folosiți pentru a finanța efectiv atacurile din Europa.
“Cu toate acestea, în pofida potențialului clar, niciunul dintre atacurile efectuate pe teritoriul european nu pare să fi fost finanțat prin criptomonede”
a menționat Europol.
“Utilizarea criptomonedelor de către grupurile teroriste a implicat doar tranzacții la nivel scăzut. Finanțarea principală a acestora încă provine din serviciile bancare convenționale și al remitențelor bănesti”.
Nu același lucru se poate spune însă și despre criminalitatea organizată.
Europol
a demonstrat că infractorii online se îndreaptă din ce în ce mai mult spre cripto-finanțe pentru a-și finanța activitățile ilicite. Criptomonedele favorite sunt cele private precum Zcash și Monero.
Riscurile cele mai mari sunt cele pentru exchange-urile cripto, mineri și alți utilizatori. Aceștia se confruntă cu riscul unor încercări de hacking și chiar “extorcarea datelor personale și a furtului”.
Utilizarea programelor ilicite de minare sau criptojacking, este, de asemenea, listată ca o tendință emergentă în lumea criminalității informatice.
Analizele recente au relevat o creștere a atacurilor malware de acest tip cu 956%. Perioada luată in considerare este de la sfârșitul lunii iunie 2017 până în prezent.
Potrivit raportului furnizat de organizația Europol, minerii ilegali ascunși în codul site-ului – exploatând puterea de procesare a calculatoarelor infectate – creează
“fluxuri suplimentare de venituri și, prin urmare, cresc motivația atacatorilor de a ataca site-urile legitime pentru a profita de volumul mare de vizitatori.”
Raportul avertizează că această activitate din urmă va deveni
“un flux regulat, cu risc scăzut al veniturilor pentru infractorii cibernetici”.
Un al tip de risc semnalat de Europol se referă la exchange-urile descentralizate:
”Grupările ce derulează activități de spălare de bani au evoluat pentru a folosi operațiunile de tranzacționare cu critpomonede pe astfel de platforme descentralizate deoarece nu necesită oferirea de date personale.”
Europol concluzionează că dezvoltarea pieței cripto într-un sistem lipsit de supraveghere oficială și de pârghii de control facilitează utilizarea acestora de către criminalitatea organizată.