Mulți bitcoineri se întreabă dacă poate fi bitcoinul interzis. Este o întrebare spinoasă pe care unii dintre cei mai pasionați nu o gândesc la rece. Orice pe lumea asta poate fi scos în afara legii. Întrebarea se pune dacă legea va fi respectată, cum va fi impusă și, mai ales (pentru că de fapt asta vor să știe cei care se întreabă dacă poate fi bitcoinul interzis ) care va fi efectul asupra prețului.
Interzicerea tehnologiei
Să nu uităm că bitcoinul nu este în sine o monedă. Bitcoinul este o tehnologie, un cod pe calculatoarele private ale oamenilor. Nici un guvern democratic nu va interzice vreodată o tehnologie. Prin natura lor, guvernele trebuie să protejeze inovația. Au de câștigat de pe urma sa, iar guvernanții au avut 2000 de ani la dispoziție să vadă ce se întâmplă cu statele care nu inovează. Problema nu se pune dacă vor. Se pune dacă poate fi bitcoinul interzis , mai ales într-un stat democratic.
Pe termen lung, o strategie sănătoasă pentru un guvern este să încurajeze inovația. Categoric că tehnologia blockchain are un potențial fantastic. Experimentul bitcoin nu s-a încheiat iar guvernele și companiile urmăresc cu interes ce se întâmplă pe piață. Abia acum, după aproape 9 ani de la lansarea bitcoinului, s-au implementat primele bifurcații în cod, iar efectele pe termen lung nu se cunosc. Mai sunt multe de aflat despre criptomonedă și cu siguranță că autoritățile și afacerile (inclusiv băncile centrale) vor să aibă rezultate concludente ale experimentului bitcoin
Blockchainul transferă date unice, rapid, de la un utilizator la altul. Să uităm pentru un moment că este vorba de bani la mijloc. Pe blockchainul bitcoin se speculează că se va putea transmite votul în viitor. Este un exemplu minor, dar important atât pentru guverne cât și pentru companii. Cum va implementa un stat votul pe blockchain, dacă tehnologia nu este testată? Cum se vor face contracte smart pe blockchain dacă contractele smart au fost folosite doar de câteva milioane de oameni, într-o perioadă cât „a fost în trend”?
Nu, statele și băncile nu vor bloca (încă) inovația, pentru că pot să câștige pe termen lung.
Uniți împotriva bitcoinului
Problema se pune că din patru în patru ani avem alegeri prezidențiale. În realitate, cetățenii sunt invitați la vot cam la fiecare doi ani (fie că este vorba despre primării, alegeri parlamentare sau modificări ale constituției). Aceasta este o ocazie pentru guvernanți să-și flexeze mușchii în fața alegătorilor.
Este suficient ca o mămică îngrijorată să reclame că „bitcoinul este o monedă pentru traficanți” ca aleșii să înceapă o campanie împotriva criptomonedelor, așa cum a fost în cazul primului mare scandal care purta ștampila bitcoinului, ancheta Silk Road. Dacă adăugăm în mix și miturile despre teroriștii care folosesc bitcoinul, avem o adevărată explozie de știri negative.
Oamenii pot fi manipulați să fie împotriva bitcoinului. Dincolo de studiile independente și verificate care arată că bitcoinul nu este tocmai o metodă sigură nici pentru trafic de droguri nici pentru finanțarea teroriștilor, noi mergem pe sârma îngustă a articolelor mai mult sau mai puțin obiective și documentate din presă.
Realitatea este că pentru o relație bună cu autoritățile trebuie să fim precauți. Pe de-o parte se iau măsuri (nu tocmai sănătoase) pentru dezanonimizarea și politici de cunoaștere a clienților. Deocamdată acesta este un preț pe care trebuie să îl plătim pentru a ne înțelege bine cu autoritățile și pentru a nu atrage atenție nedorită asupra comunității. Pe de altă parte, pe termen lung profilul monedei bitcoin se poate schimba, dintr-o monedă liberă într-una ușor de urmărit de către autorități.
Plata taxelor
Se spune că răspunsul la 90% dintre întrebări sunt banii. Statele sunt și ele niște mașini inteligente, care își urmăresc interesul. Indiferent dacă vorbim despre un stat comunist, capitalist, totalitar sau democrat, scopul său este să producă. Cum se împarte mai apoi producția, este o chestiune ce ține de politică și de felul în care reușesc cetățenii să îi tragă la răspundere pe guvernanți.
Ce au guvernele de câștigat de pe urma bitcoinului ? Desigur, în cele mai multe țări se pot plăti taxe pe profit, dar legislația este atât de confuză încât ele sunt aproape opționale. Doar de pe urma afacerilor mari (schimburi, ferme de minare și diferite companii blockchain) poate statul să câștige bani.
Tot pentru o relație bună cu autoritățile, statul trebuie să își primească „partea leului”. Cu cât mai multe companii operează legal, cu atât mai bine pentru bitcoin. Cu cât mai mulți dezvoltatori originali apar pe piață, cu atât mai sănătos și mai interesant pentru autorități. Cu cât mai mulți bitcoineri se duc la ANAF să-și plătească taxele pe profit, cu atât mai multe garanții are statul democratic că este o investiție bună să susțină bitcoinul. În felul acesta, dacă statul obține câteva milioane de dolari de pe urma bitcoinerilor, nu va avea nici un interes să se priveze singur de profituri.
Bitcoinul nu este pentru bogați
Într-un stat liber, indiferent de oprobiul autorităților, tu vei putea să folosești bitcoinul, și dacă este legal și dacă nu este legal. În realitate, bitcoinul și blockchainul nu este dedicat statelor libere, oamenilor bogați și lumii întâi. Bitcoinul își face cel mai bine treaba în Argentina, în Venezuela, în cele mai corupte țări și acolo unde războaiele și oligarhia asupresc cetățenii. Mai devreme sau mai târziu, acolo se va afla piața principală. Trebuie doar să ne asigurăm că nu ajungem noi să avem nevoie de bitcoin din aceste motive.
Citește aici partea a doua din seria „Cum poate fi interzis bitcoinul”, în care vorbim despre statele totalitare.