Având în vedere nenumăratele incidente de atacuri asupra portofelelor online de criptomonede, companiile de securitate și software au lansat o opține mai sigură pentru stocarea acestora – portofele hardware.

Acestea sunt echipamente ce asigură stocarea criptomonedelor pe device-uri fizice, ceea ce reduce riscurile asociate cu furtul acestora. Cele mai renumite modele sunt Ledger și Trezor, însă în ultima perioadă au apărut și versiuni cu aspect modern.

Dintre cele mai populare opțiuni de portofele hardware amintim:

  • Cel mai practic și portabil portofel hardware – Coolwallet S.
    Are dimensiunile unui card de credit, se conectează la aplicația mobilă Collbitx prin Bluetooth și este ușor de transportat oriunde. Suportă BTC, BCH, ETH, LTC și XRP și nu necesită conectarea la un computer. Este compatibil cu Android 5 și Iphone5 sau versiuni mai recente. Are prețul de 190$ și este cea mai modernă versiune de hardware wallet.
  • Cele mai multe criptomonede suportate – Ledger Nano S
    Fabricat de o companie franceză, Ledger Nano S se remarcă prin faptul că suportă cele mai multe criptomonede dintre toate modelele de pe piață – 30 în momentul de față. De altfel, compania producătoare promite că va adăuga noi criptomonede în prima zi de marți a fiecărei luni. Device-ul arată ca un stick USB și se conectează la calculator prin cablu și software-ul Ledger Live. Cu toate că utilizatorii s-au plâns de unele probleme cu sincronizarea acestuia la desktop, în prezent Ledger Nano S este unul dintre cele mai populare portofele hardware de pe piață și costă 463 lei (aproximativ 95$).
  • Cel mai simplu și robust portofel – Keepkey
    Produs de compania Shapeshift, Keepkey oferă un design simplu și eficiență sporită prin comparație cu Ledger Nano S, deoarece are mai puține probleme de conectivitate cu desktopurile. Suportă BTC, BCH, ETH, LTC, DOGE, DASH și tokenuri ERC20, fiind integrat cu tehnologia Shapeshift a companiei producătoare. Prețul său este de 130$.
  • Cel mai sigur portofel hardware – Trezor Model T
    Noul model Trezor include upgrade-uri de securitate semnificative, de la un sistem de butare care verifică firmware-ul până la suport BIP39. Dacă îl pierdeți, informațiile se pot recupera prin utilizarea parolei de 12 cuvinte pe care ați creat-o anterior. Are de asemenea ecran color LCD iar transmiterea datelor prin USB se face doar după confirmarea PIN-ului. Costul acestuia se ridică la aproximativ 200 euro.

Indiferent de modelele de portofele hardware pe care le alegeți, asigurați-vă că păstrați informațiile de acces în locuri sigure și creați un back-up la sistemul de recuperare a datelor.