Investitorii din Malaezia se orientează din ce în ce mai mult spre valutele digitale. Deşi bitcoinul este favorit, mulţi dintre investitori aleg şi alte criptomonede, cum ar fi ethereum.

Conform statisticilor, 47.4% din investitori au plasat capital în monede diferite, iar 52.6% din ei au achiziţionat doar bitcoin. Dintre altcoinuri, ethereum este cel mai popular, 56.4% din investitori alegând această monedă. Următoarele în topul preferinţelor sunt litecoin (7.4%), ripple (6.5%) şi dogecoin (6.5%).

Printre motivele principale pentru care investitorii cumpără bitcoin, se numără: investiţiile (44.7%), rapiditatea în operare şi uşurinţa de utilizare (16.3%) şi tranzacţiile speculative (15.1%).

Investitorii au încredere în bitcoin, majoritatea privindu-l ca pe un plasament sigur, doar o mică parte dintre aceştia manifestând anumite rezerve.

Surprinzător, conform unui sondaj de opinie, 55% din cei chestionaţi au declarat că verifică zilnic cursul de schimb. Conform reprezentantului companiei de exchange Luno, Mriganka Pattnaik, acest aspect denotă semnale pozitive şi angajament real din partea traderilor.

Nevoia de reglementare

În Malaezia, lipsa unui cadru legal pentru criptovalute reprezintă un adevărat obstacol în faţa adopţiei. Aproape toţi investitorii afirmă că ar cumpăra o cantitate mai mare de bitcoin dacă guvernul ar reglementa prin lege această piaţă. “Legislaţia, când va fi definitivată, va determina o explozie a bitcoinului coroborată cu creşterea preţurilor la tranzacţionare,” a declarat Pattnaik.

În prezent, utilizatorii din Malaezia sunt timoraţi de multitudinea de scheme Ponzi care au împânzit Asia.

“Există multe programe HYIP (programe care amăgesc cu recompense grase în timp scurt, dar care fură banii investitorilor), multi-level marketing (MLM) sau scheme Ponzi care au afectat în mod negativ consumatorii din Malaezia,” a mai adăugat Pattnaik. “Cumpărătorii pierd mulţi bani cu astfel de scheme piramidale, de aici şi concepţia lor eronată faţă de bitcoin.”

La începutul acestui an, poliţia din Mumbai a arestat un grup de 18 infractori care amăgeau oamenii cu OneCoin, o schemă Ponzi promovată drept “o criptomonedă cu Blockchain.” Înşelăciunea consta în inducerea oamenilor în eroare, acestora promiţându-li-se recompense uriaşe pentru investiţiile efectuate.

În cadrul investigaţiei au fost recuperate 245.7 milioane de rupii (3.6 milioane de dolari americani), însă alte 11 milioane de dolari rămân definitiv pierdute.

Schemele ponzi și strategiile lor

UFun, o altă uriaşă schemă Ponzi a reuşit să înşele 14.000 de investitori din Tailanda, Malaezia, China şi Indonezia. Între timp infractorii au fost prinși de poliţie. UFun promitea victimelor profituri ireal de mari pentru achiziţia unei false criptomonede numită UToken.

BitKingdom este o altă tentativă “la modă” de înşelat utilizatorii din Asia. Sunt vizați în special cei din Malaezia şi Vietnam. În acest caz, oamenilor traşi pe sfoară li se promite că dacă vor cumpăra bitcoin, vor primi o recompense de 120% în 20 de zile.

În opinia lui Pattnaik, acest tip de manevre “au afectat întreaga reputaţie a industriei cu bitcoin.”

În timp ce guvernul în continuare nu ia nicio poziţie faţă de criptovalute, compania de exchange Luno menţine contactul cu banca centrală a statului asiatic, Bank Negara Malaysia (BNM). Pattnaik a declarat că firma pe care o reprezintă a oferit autorităţilor numeroase traininguri şi workshop-uri pe subiectul bitcoin:

“BNM a făcut o treabă excelentă. A luat iniţiativa de a învăţa despre industria bitcoin şi a încercat să oprească şi să prevină tentativele de fraudă. Referitor la crearea unui cadru legal pentru funcţionarea bitcoinului, aceasta nu este un lucru uşor. Nu mă pot pronunţa dacă sau când BNM va reuşi să reglementeze industria. Observăm însă că banca păstrează contactul cu noi, iar noi vom încerca să oferim mereu răspunsuri la toate întrebările.”

Sursa – Bitcoinmagazine