Unde îți stochezi bitcoinii ? Trebuie să alegi. Ori super-securitate, ori acces rapid la bani. Când îți alegi portofelul, trebuie să te gândești la cât timp vrei să investești în bitcoinii tăi și mai ales la câți bitcoini ai. Îți permiți să îi pierzi, sau sunt economii importante ?

Maxim 1000 de dolari – poți folosi un serviciu de custodie

Poți să folosești un serviciu de custodie centralizat, cum ar fi Coinbase/Gemini/Xapo. Este ușor de folosit, iar operatorii pretind că o să te protejeze de tot felul de probleme, de greșeli mai mici sau mai mari din cauza cărora ai putea să pierzi bani. Dacă folosești un astfel de serviciu, setează obligatoriu măcar autentificarea în doi factori.

Avantaje :

  • Ușor de folosit, chiar și cineva care este semi-analfabe digital o să se poată descurca.
  • Teoretic, tu (sau moștenitorii tăi) pot să recupereze fondurile dacă îți pierzi toate informațiile de acces. Aici mă refer la email, parolă, verificare în doi factori, seed de la verificarea în doi factori etc.
  • Unele schimburi de bitcoin au tot felul de licențe și trusturi, ceea ce înseamnă că și securitatea și auditul sunt mai stricte. Așadar, vor avea și lichidități și dovada lichidităților. Trebuie să știi însă că printre reglementări se numără și politicile de cunoaștea clientului și alte restricții de control. Acestea ar putea să aibă efecte negative asupra ta.

Dezavantaje

  • Trebuie să ai încredere în ei. Nici măcar nu ai de unde să știi dacă sunt solvenți! Clienții încă mai depozitau fonduri la MT Gox, la multă vreme după ce au devenit insolvlenți. Coinbase/Gemini pare să fie condus de oameni competenți, dar dacă se fură un miliard de dolari, sau se pierd, nici în cel mai bun caz posibil și nu vor putea să vă dea banii înapoi. (Clienții Xapo pot să își verifice propria balanță pe blockchainul public, așa că au o garanție mai aproape de adevăr că sunt solvenți.)
  • Chiar dacă sunt solvenți astăzi, pot foarte bine să își piardă toți banii mâine. Tentațiile sunt mari, mai ales că poliția s-ar putea să nici nu-și poată da seama dacă atacul vine din interior sau de la hackeri.
  • Este posibil să nu te lase să îți ții banii pe alte bifurcații ale bitcoinului (cum a fost recent bitcoin cash). Probabil că nici nu or să te lase să primești airdrops (cum au fost Stellar și Byteball, ca exemple recente).
  • De fapt, nu ai bitcoinii, ci doar echivalentul unei adeverințe că poți să îți ridici niște bitcoini de la serviciul de custodie. Au propriile lor proceduri și politici. Ai șanse să ți se înghețe fondurile și nu o să mai ai ce să faci.
  • Or să îți ceară multe, multe informații private. Riști să aibă breșe de securitate și să ți se fure informațiile private (cum s-a întâmplat recent în cazul Equifax, când s-au securizat prost – și pierdut – datele a 140 de milioane de cetățeni americani).

Atenție ! Veteranii știu cel mai bine lucrul acesta. Când bitcoinii tăi sunt în custodie, nu sunt de fapt bitcoinii tăi. Tu nu ai control asupra banilor, custozii ți-i eliberează la cerere. Această variantă este cea mai puțin sigură. Cere însă un minim de efort din partea utilizatorului.