După un început de lună încurajator, cu prețul Bitcoin peste 9000$, piața cripto a suferit un flash crash pe data de 12 martie. BTC s-a prăbușit până la 3800$ pe data de 12 martie. Acest lucru a generat scăderea bruscă a majorității criptomonedelor.
Pandemia de coronavirus a generat o criză pe piața financiară, ce a afectat major bursele și piața cripto. Populația a vândut rapid toate activele de siguranță pentru a face rost de cash. Din fericire, situația nu a durat foarte mult.
Bitcoin este pe drumul cel bun
Spre deosebire de burse, care au necesitat injecții masive de numerar din partea băncilor centrale, Bitcoin a recuperat treptat o mare parte din pierderi. Criptomoneda a încheiat luna martie în jurul valorii de 6000$.
Analiștii subliniază că, în ciuda situației economice precare, perspectivele pe termen lung sunt pozitive pentru piața cripto. Piața financiară tradițională se pregătește de o nouă criză, exact situația care a dat naștere Bitcoin în 2008. Ca atare, Bitcoin este pe drumul cel bun pentru a demonstra că este un activ de siguranță ideal, ce nu suferă de inflația ce va afecta valutele fiat.
Ethereum continua planul de upgrade
La rândul său, Ethereum pare să supraviețuiască crizei. Prăbușirea prețurilor din 12 martie a generat scăderea prețului de la 240$ la mai puțin de 100$. Acest lucru a generat probleme pentru ecosistemul DeFi, în special MakerDAO. Căderea prețului ETH a generat lichidări masive ale depozitelor utilizatorilor. Ca urmare, MakerDAO a înregistrat pierderi de aproximativ 8 miloane de dolari. Pentru a le recupera, sistemul de împrumuturi a emis noi tokenuri de guvernanță MKR.
În prezent, Ethereum se tranzacționează în jurul valorii de 130 de dolari și continuă planurile de upgrade la ETH 2.0. Conform declarațiilor lui Vitalik Buterin, testnetul multi-client ETH2.0 urmează să fie lansat în luna aprilie.
Moneda digitala in planul autorietatilor
O evoluție importantă generată de criza coronavirus a fost readucerea în prim plan al conceptului de monede digitale. În contexul în care băncile centrale au nevoie de insturmente rapide de intervenție pe piață, iar populația evită cash-ul de teama contaminării, ideea de CBDC este din ce în ce mai prezentă.
Suedia, Marea Britanie și China testează deja conceptul. Inclusiv Congresul Statelor Unite a înregistrat mențiunea de dolar digital în proiectele de lege pregătite pentru stimularea economiei.
Așadar, în timp ce lumea se pregăește de o criză economică, piața cripto s-a adaptat la noile realități. Reducerea de recompensă de bloc pentru Bitcoin va avea loc în condițiile ideale pentru a genera o creștere explozivă a prețurilor. Mulți utilizatori au conștientizat acest lucru, fapt demonstrat de faptul că numărul de portofele ce conțin mai mult de 1 BTC se apropie de nivelul record de 800.000.