Luna aprilie a reprezentat o revenire a pieței cripto la normal, după prăbușirea prețurilor de la jumătatea lui martie. Bitcoin a început luna la aproximativ 6300$ și a încheiat-o la 8800$, o creștere de aproape 40% în 30 de zile. Mulți analiști au subliniat că evoluția s-a datorat măsurilor de sprijin a economiei implementate de băncile centrale pentru a combate efectele pandemiei de COVID-19. Federal Reserve din SUA a redus rata dobânzii și a lăsat de înțeles că va injecta sume nelimitate de dolari pe piață.

Măsurile de acest tip, chiar dacă au un efect pozitiv imediat, pe termen lung vor duce la creșterea inflației și la devaloarizarea valutelor fiat.

Din acest motiv, mulți investitori au optat pentru diversificarea portofoliilor de investiții. Acest lucru a fost demonstrat de creșterea interesului pentru fondurile cripto precum cele ale Grayscale și intensificarea activității cu instrumente derivate.

În ciuda volatilității anuale a Bitcoin, care a fost în medie de aproximativ de 5 ori cea a S&P 500 în ultimul an, activul cripto a scăzut cu doar 5% în 2020. Prin comparație, indicele bursier înregistrase o scădere de 22% la începutul lui aprilie. Analiștii Bloomberg au susținut că anul acesta, Bitcoin își va confirma statutul de aur digital.

Ce este Bitcoin Halving – injumatatirea recompensei? Cum va reactiona pretul criptomonedei?

În plus, reducerea recompensei de bloc la jumătate va avea loc în mai puțin de două săptămâni. Minerii Bitcoin se înghesuie să profite de moment, determinând o creștere a ratei de hash la aproape 120 EH/S.

Monedele digitale in atentia marilor guverne

O altă evoluție importantă din această lună se referă la monedele digitale. Criza provocată de pandemie a demonstrat nevoia de sisteme de plăți rapide și eficiente, determinând mulți specialiști să susțină ideea de monede digitale. Ideea de euro digital și dolar digital a fost vehiculată în numeroase ocazii. De exemplu, Banca Centrală olandeză a publicat un raport în care a spus că este „pregătita să joace un rol de lider” în dezvoltarea unui CBDC. De asemenea, Banca centrală a Coreei de Sud a anunțat că a lansat un proiect pilot de CBDC, ce se va derula până în 2021. Chiar și Banca de decontări internaționale (BIS) a emis un raport în favoarea monedelor digitale emise de băncile centrale.

Yuanul digital intra in faza de test

China pare însă să fie deja pregătită cu un yuan digital – confom unor informații neconfirmate oficial, Agricultural Bank of China se pregătește să îl testeze în patru regiuni pilot. O aplicației mobilă de plăți cu yuanul digital este disponibilă pentru cetățenii din Shenzhen, Xiong’An, Chengdu și Suzhou.

În plus, presa locală din China raportează ca, în districtul Xiong’An, patru bănci comerciale de stat din China, Ant Financial, Tencent, precum și 19 restaurante, magazine de divertisment și retail vor începe testarea yuanului digital. Printre participanții la test se numără McDonald’s, Starbucks, Subway, JD Supermarkets și alte rețele comerciale mari din regiune.

După cum a subliniat Barry Silbert, fondator și CEO al Grayscale Investments și al Digital Currency Group, CBDC-urile ar sprijini adopția criptomonedelor. O infrastructură internațională pentru monedele digitale va putea fi folosită și pentru criptomonede, iar existența acestora va educa populația cu privire la monedele virtuale.

CryptoZZ