Luna februarie a început cu multe speranțe pentru piața cripto – Bitcoin a crescut de la 9300$ la aprope 10.500 $ până la jumătatea lunii. Din păcate însă, epidemia de coronavirus ce a izbucnit luna aceasta a avut un efect negativ asupra prețului.

Deși inițial a părut că investitorii vor opta pentru a-și proteja averea prin investiția în criptomonede, ulterior s-a dovedit că efectele negative ale epidemiei s-au extins și asupra pieței cripto.

Foloseste BRAVE si sustine Goana dupa Bitcoin!

SEC nu ajuta industria

Faptul că SEC a respins cea de-a zecea propunere de Bitcoin ETF, înaintată de Wilshire Phoenix, cu siguranță nu a ajutat. Decizia a fost justificată de îngrijorările în legătură cu manipularea pieței și lipsa acordurilor de partajare a supravegherii. Comisarul SEC Hester Peirce, cunoscută cu prorecla „Crypto Mom”, și-a declarat public dezacordul cu privire la decizie.

Cu toate acestea, Bitcoin a scăzut la valoarea de 8.500$, iar taurii se străduiesc să mențină acest nivel de rezistență.

Per ansamblu, BTC a încheiat luna februarie cu o scădere de aproximativ 7%, pentru prima dată din 2015. Scăderea prețurilor a invalidat argumentul că este un activ de siguranță în cazul mișcărilor economice negative.

În orice caz, evoluția criptomonedei a fost mai bună decât cea a indicelui Dow Jones. Acesta are cea mai slabă evoluție de la criza financiară din 2008.

CBDC – Moneda digitala emisa de banca centrala

Unul dintre subiectele principale de discuție ale lunii februarie au fost CBDC – monedele digitale emise de băncile centrale. Mai mulți reprezentanți ai acestor instituții financiare au subliniat necesitatea studierii acestora. De exemplu, casierul șef al Băncii Angliei, Sarah John, a declarat că este „crucial” ca băncile centrale să investigheze monedele digitale. În opinia sa, acest lucru este important mai ales din perspectiva apariției inițiativelor de lansare a acestor monede de către companii private.

Banca Angliei este una dintre cele șapte instituții financiare care a co-fondat un nou grup de lucru cu privire la CBDC anul acesta. În luna ianuarie, mai multe bănci centrale au decis să colaboreze în domeniul cercetării cu privire la monedele digitale emise de băncile centrale.

Printre acestea se numără Riksbank din Suedia, care deja a anunțat un proiect pilot pentru o e-krona. Acesta va fi în funcțiune timp de un an, până în februarie 2021.

De asemenea, Banca Japoniei a avut câteva întâlniri cu mai multe ministere pentru a discuta efectele economice ale monedelor digitale. Politicienii japonezi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca monedele digitale, precum cea dezvoltată de China, să afecteze ordinea economică bazată pe dolar. În prezent, banca Japoniei nu are planuri de lansare a unei monede digitale, dar studiază tehnologia.

Banca Națională a Cambodgiei (NBC), în schimb, se pregătește să lanseze o CBDC. Cunoscută drept „Proiect Bakong”, aceasta a fost dezvoltată de compania blockchain japoneză Soramitsu.

Chea Serey, directorul general al NBC, a declarat pentru Phnom Penh Post că banca centrală a dezvoltat „un sistem național de plăți pentru Cambodgia”. Aceasta este o platformă pe bază de blockchain, peer-to-peer, cu o criptomonedă special concepută. Serey nu a oferit un termen concret de lansare a CBDC.

Respectarea noilor reguli FATF 

În același timp, membrii G20 au emis o declarație comună în care îndeamnă țările membre la implementarea si respectarea noilor reguli FATF cu privire la criptomonede. Grupul de țări ce formează G20 și-a asumat implementarea noilor reguli FATF în iulie 2019.

De atunci, mai multe țări au impus noi reglementări cu privire la piața cripto. De exemplu, Singapore și Coreea de Sud au adoptat o legislație VASP extinsă. Aceasta se bazeaza pe noul cadru legal anti-spălare de bani. Uniunea Europeană a adopta de asemenea cea de-a cincea directivă anti-spălare de bani (AMLD5) anul acesta. AMLD5 impune exchange-urilor cripto să se înregistreze la autoritățile de reglementare locale și să respecte noile reguli ale FATF.

Regulile și recomandările FATF permit autorităților să facă interpretări în conformitate cu legislația locală. Deși nu sunt obligatorii, țările care nu adoptă recomandările FATF riscă să fie restricționate în ce privește comerțul mondial și investițiile.

Reglementarile companiilor crypto in Germania

Autoritatea de supraveghere a pieței germane BaFin a clarificat de asemnea reglementările pentru companiile cripto străine ce activează în Germania. Reglementările ce au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020 prevăd că și firmele străine trebuie să-și anunțe intenția de a solicita o licență până la 31 martie. Ele au la dispoziție până pe 30 noiembrie să o obțină.

Peste 40 de bănci au anunțat Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania (BaFin) că sunt interesate să ofere servicii de custodie cripto.

CryptoZZ