Ieri mi-a atras atenția un articol de pe CoinDesk, cu titlul de mai sus – vrei să fii milionar? Cum se poate ca un astfel de titlu să nu îți atragă atenția și cine pe lumea asta ar răspunde că nu? Poate doar Dalai Lama ne-ar vorbi despre bogățiile spirituale, deși nu a demonstrat nimeni până acum că cele două tipuri de bogății se exclud neapărat.

Adevărul adevărat este că moneda bitcoin a făcut câțiva oameni foarte bogați într-un timp scurt. Gândiți-vă doar la cei care au început să mineze în 2008, când era destul de simplu să strângi câte 5-10 000 de bitcoini fără să clipești. Așadar, sunt oameni care au fost răsplătiți pentru că au avut încredere în moneda bitcoin de la început – cam ca băiatul care se poartă frumos cu rățușca urâtă a clasei, iar în liceu aceasta face școala de fotomodele.

Așadar, prima rețetă de îmbogățire este să te întorci în timp și să minezi bitcoin în 2008. A, e imposibil? Okay, atunci haideți să vorbim serios.

Țineți cu dinții de fise

Cineva i-a spus lui Ike că nu este ”bitcoiner adevărat” pentru că ocazional promovează economisitul de fise. Realitatea este că, dacă ții la conceptul fundamental al bitcoinului, îți dorești ca acesta să ajungă în mainstream și să fie o monedă de drept. Adică, ideal ar fi ca în orice magazin am intra să putem să ne facem cumpărăturile în bitcoin, iar în acest fel oamenii să poată să aleagă dacă vor sau nu să participe la sistemul bancar sau să fie propria lor bancă.

Deocamdată situația este cu totul alta. Tanti Rozi care de obicei îți pasează ca rest câte o gumă de mestecat sau o bomboană topită de soare vede lucrurile în felul următor – guma cu surprize este ”mai monedă” decât bitcoinul.

Oamenii au posibilitatea să descentralizeze economia, dar ei înșiși nu se pot coordona pentru acest fel de ”revoluționare pașnică”. Într-o lume ideală, după toate rateurile pe care le-au dat băncile, oamenii ar trece cu ușurință la alt sistem.

Așadar, da, ne-am dori să facem toate cumpărăturile în bitcoin dar (1) Tanti Rozi nu acceptă plata în bitcoin și (2) nici moneda nu este destul de matură pentru a susține o rețea cu plăți instant la casă.

Trecând peste asta, faptul că acceptați și faceți plăți cu bitcoin susține și popularizează moneda. Pe de altă parte, bitcoinul are calități deflaționare. Trebuie doar să ne uităm pe grafice și să vedem că de la an la an bitcoinul s-a dublat.

CoinDesk sfătuiește să țineți cu dinții de TOATE fisele bitcoin

Noi nu am da neapărat acest sfat. Dacă toată lumea ține cu dinții de TOATE fisele, atunci bitcoinul va rămâne o monedă rece, o formulă fragilă de stocare a valorilor. În consecință, și prețul bitcoin va crește ceva mai lent. Așadar, vă încurajăm să promovați bitcoinul în măsura în care aveți posibilitatea și să creșteți singuri prețul.

Pe de altă parte, bunica mea își ține câteva foi la CEC ”pentru urgențe”. De ce nu am face asta și cu bitcoinul?

Când vine vorba de banii fiat, nu s-a îmbogățit nimeni din dobânda de la bancă, cum spunea zilele trecute un cititor al revistei noastre. Mai mult, chiar anul trecut unele bănci se confruntau cu dobânzi negative și își anunțau clienții că ar face bine să își stocheze banii la cutia de valori ca să nu-i piardă. Suntem loviți de inflație, de conceptul de ”trickle down economics” (adică până să ajungă la baza piramidei, banii fiat își pierd valoarea).

Așadar, orice sume ați vrea să economisiți, fie că e vorba de jumătate din salariu sau de moștenirea de la o mătușă îndepărtată, sunteți mai câștigați dacă o stocați în bitcoin. Nu uitați, bitcoinul este o formulă superbă de stocare de valori.

Da, majoritatea dintre noi am pierdut valul din 2013. Mie nu mi s-a lăudat nimeni că avea măcar 5000 de bitcoini înainte de Mt. Gox. Pe de altă parte, am prins fiecare val de iarnă. Iar valuri vor mai fi. Dacă vinzi de fiecare dată când intri în panica micilor scăderi de preț, ai șanse ceva mai mici să te îmbogățești din bitcoin.

Bitcoinul este o monedă cu care trebuie să ai și puțină răbdare și s-a văzut că încă de la început bitcoinul a răsplătit încrederea oamenilor în sistem. Popularitatea este în creștere și dacă vă închipuiți că guvernele și băncile vor reuși la un moment dat să îi pună piedică și să îl scoată definitiv de pe piață, atunci uitați că de fiecare dată când autoritățile au bătut cu pumnul în masă și s-au dat cu fundul de pământ zbierând, valoarea bitcoinului a crescut, câteodată mai mult, câteodată mai puțin. Aș spune chiar că…direct proporțional cu enormitatea prostiei generate de autorități.

Un sfat pe care nu-l putem contrazice – stocați fisele în siguranță

În zilele care urmează o să facem un ghid complet despre securizarea bitcoinilor. Voi trece însă în revistă principiile cele mai importante

(1) Atenție unde vă stocați fisele. Pe termen lung, ideal este să îi stocați la rece, pe hârtie sau pe câteva dispozitive offline.

(2) Nu ați fi nici primii nici ultimii care cumpără niște bitcoini, uită de ei și se trezesc că valoarea a crescut fabulos. Problema este când uită și parolele de acces către portofel. Puneți bine parolele și nu vă iluzionați – portofelele bitcoin sunt ranforsate de o super-securitate. Dacă ați pierdut parolele, aveți șanse destul de mici să vă mai recuperați banii.

(3) Gândiți-vă la cei dragi. Știu, este bine să fiți singurul deținător al parolelor de la portofel. Dar la fel ca banii de la bancă, nici bitcoinii nu îi luăm pe lumea cealaltă și ar servi mult mai bine celor care rămân în urma noastră. Găsiți o soluție sigură să le dați o cale de acces celor dragi în caz că nu puteți accesa chiar voi banii. Și da, am pe birou o poveste foarte tristă pe tema asta pe care vreau să v-o spun într-o zi.

Câți bitcoini să-ți cumperi dacă vrei să fii milionar?

Întrebarea este când vrei să fii milionar? Va dura doi ani? 10 ani? 35 de ani? Va mai avea dolarul valoare la vremea respectivă? Ce o să-ți poți cumpăra de un milion de dolari în 50 de ani?”

Nu avem cum să știm ce rută va urma economia. După cum funcționează lucrurile acum, dolarul este inflaționar, bitcoinul nu, iar dacă lucrurile continuă în același ritm, cei de la CoinDesk spun că 100 de bitcoini ar valora 1 milion de dolari în 35 de ani (sau cel puțin e o șansă de 50% ca asta să se întâmple). Alții preconizează că avem de așteptat doar până în 2020.

Ideea este că momentul potrivit să cumperi bitcoin este mereu ACUM. Bineînțeles, ideal este să și citiți o analiză de preț la zi ca să știți dacă e mai bine să mai așteptați o săptămână sau două, dar cred că am transmis ideea – pe măsură ce trece timpul, prețul bitcoin crește. În 2015, pe piața taurilor, puteai să consideri că te-ai păcălit dacă ți-ai cumpărat bitcoini la 300 de dolari, să dai cu căciula de pământ și să-ți spui ”nu puteam să mai aștept să aibă un dip și să intru la 260?”. Ei, da, unii s-au păcălit și și-au cumpărat bitcoini la 300 de dolari. În doi ani au triplat investiția. Să te tot păcălești în felul ăsta.