Bifurcațiile bitcoin erau până acum o raritate. Mai apoi, au devenit norma. Și mai târziu, bifurcațiile au devenit un soi de poantă. Tot felul de oameni fac bifurcații săptămânal. Până acum, am avut 69 de bifurcații bitcoin, plus 18 bifurcații altcoin. Cei care dețin bitcoin, monero, ethereum și litecoin pot să încaseze încă vreo 80 de monede gratis prin airdrops. Dacă se merită să piardă vremea cu ele e deja altă problemă.

Se știe că de când s-a lansat bitcoin cash, calitatea bifurcațiilor care au urmat s-a tot deteriorat. Ce nu știe însă toată lumea este câte bifurcații s-au făcut între timp. Proiecte de genul bitcoin coral, bitcoin sudo și bitcoin star nu sunt tocmai nume de firmă. Nici nu or să ajungă să fie. La fel ca majoritatea bifurcațiilor bitcoin pe care le găsim pe lista completă Forkdrop.io, aceste monede nu sunt listate la schimburi. Totuși, se dau în regim de airdrops tuturor celor care la momentul bifurcației de cod dețineau moneda originală.

Pentru toți cei care sunt cât de cât interesați de bifurcații și care se gândesc să își încaseze o parte din airdrops, resursele de pe Forkdrop.io include un ghid pentru încasare și secțiuni despre airdrops-urile pasive și active. Pentru cei care nu sunt tocmai puși la punct cu tehnologia, acestea sunt siteuri care or să vă ajute să vă luați monedele gratuite. Dacă se merită sau nu, dacă au sau nu un comision atașat, rămâne de discutat.

Doar câteva bifurcații pot fi tranzacționate

Din cele 69 de bifurcații bitcoin, doar 10 pot fi tranzacționate la schimb. Combinate, au o valoare de 941 de dolari, sau 0,12 bitcoini. Dacă scoți din ecuație bitcoin cash, rămâi cu doar 206$ sau 0,026 bitcoini. Dacă nu ai un sac de bitcoini (să zicem) nu se merită să îți bați capul. Pentru cei care au destui bitcoin, mutarea lor și riscul de a-și expune parolele private pe niște siteuri secundare pentru un câștig de 2,5% nu prea se merită.

Când vine vorba de altcoinuri, profiturile sunt la fel de sărace. Forkdrop.io listează 18 altcoinuri bifurcate, deși multe s-au bifurcat prin clonarea codului și apoi și-au adăugat propria abordare.

Secțiunea de altcoinuri de pe Forkdrop listează șase bifurcații ethereum, trei bifurcații litecoin și șase bifurcații monero, plus încă câteva. Doar trei dintre ele pot fi tranzacționate, iar valoarea lor combinată este de 20$. Nici măcar nu trebuie să îți faci cine știe ce calcule ca să îți dai seama că nu merită efortul să îți scoți aceste monede decât dacă sunt distribuite automat de un schimb, fără ca cei care își păstrează monedele să trebuiască să facă cine știe ce.

Monede gratuite, dar cu ce preț?

Bifrucațiile bitcoin se pot face foarte ușor. Uneltele ca Forkgen fac toată munca grea pentru tine. Cei de la Forkgen îi asistă pe începători printr-un proces foarte simplu, care se încheie cu apăsarea unui buton albastru pe care scrie „generează un nou altcoin”. După cum au descoperit dezvoltatorii unor bifurcații ca bitcoin minor, bitcoin king și bitcoin boy, după ce bifurcă bitcoinul, începe munca grea.

După cum spune Jimmy Song:

„Bitcoinul va continua să fie diferit pentru că spre deosebire de monedele centralizate, piața sa este imuabilă, ambițioasă și nu poate să fie confiscată. Aceste caracteristici fac bitcoinul o metodă de stocare de valori și o utilitate pe care nici o altă monedă nu o are.”

Una dintre monedele care nu este listată pe Forkdrop este Bitcoin Private. Era puțin diferită de restul pentru că s-a bifurcat simultan din zclassic și bitcoin. BTCP a început la un preț de 80 de dolari, dar de atunci a scăzut de patru ori în mai puțin de o lună. Se pare că nu contează de la ce faci bifurcație, cum și de ce. Toate bifurcațiile de la bitcoin cash încoace s-au dovedit a fi irelevante. Bifurcațiile pot să fie distractive, dar după cum arată lucrurile deocamdată, nu se merită să le încasezi.