Autoritățile din statul american Wisconsin au discutat despre adopția unui ghid regulatoriu legat de contribuțiile în criptomonedă la campaniile politice, așa cum a cerut Partidul Libertarian. Alte state, cum ar fi California, au îndemnat politicienii să nu accepte donații în bitcoin. Kansas este singurul stat care interzice astfel de contribuții. Comisia de Alegeri Federale permite donațiile în criptomonedă făcute către campaniile pentru biroul federal.

Libertarienii – problema nu se pune „dacă” ci „cum”

Comisia de Etică din Wisconsin a ținut marți audieri publice pe tema unei cereri din partea Partidului Libertarian. Phil Anderson, liderul partidului, vrea să știe cum ar putea să fie calculate aceste donații în bitcoin față de limita setată de stat în dolari americani.

„Monedele digitale ca bitcoinul, litecoinul și ethereum sunt acceptate la scară largă ca monede și stocare de valori”, au comunicat libertarienii, citați de La Crosse Tribune. „CBOE oferă o piață de future pentru bitcoin. Corporațiile și guvernele nu se întreabă dacă să lucreze la criptomonede, ci cum să o facă”, a scris Anderson în cerere.

David Buerger, consilier de staff pentru comisie, a recunoscut că nu este încă conștient de vreo situație în Wisconsin în care să se fi dat sau acceptat contribuții în criptomonedă. Libertarienii sunt printre cei mai mari susținători ai bitcoinului. Ideea de monedă descentralizată care să nu fie controlată de o autoritate sau bancă centrală se aliniază ideilor lor politice și opoziției față de controlul de către guvern al monedei naționale.

În cadrul întâlnirilor de marți, comisarii au sugerat că dacă monedele digitale ar fi considerate contribuții monetare, atunci donațiile ar putea să fie supuse la limita de 100 de dolari aplicată contribuțiilor în bani gheață. Donațiile mai mari ar trebui făcute prin card de credit sau cec bancar.

Doar un singur stat interzice donațiile în criptomonedă

Întrebarea contribuțiilor în criptomonedă făcute campaniilor politice este una din multele probleme legate de criptomonede care au fost tratate diferit de fiecare stat. De exemplu, California a lansat avertizări în legătură cu astfel de donații. Comisia de Practici Politice Corecte din California i-a îndemnat pe cei aflați în campanie să nu accepte monede digitale, pentru că tranzacțiile acestora sunt considerate „practic imposibil de urmărit”. Anul trecut, Kansas a devenit primul stat care  a interzis contribuțiile bitcoin. Conform comisiei de etică, criptomoneda este „prea secretoasă”.

Cele mai multe state au adoptat diferite reglementări cripto, conform unui raport publicat recent de Brookings Institutions. Atitudinea față de criptomonede variază însă semnificativ de la o jurisdicție la alta. La nivel național, contribuțiile cripto făcute campaniilor pentru biroul federal au fost aprobate de Comisia de Alegeri Federale. În 2014, FEC a spus că ar trebui tratate ca „donații de sine stătătoare” și „obiecte mobile”.

Politicienii acceptă bitcoin

Popularitatea bitcoinului în rândul politicienilor americani pare să nu fie afectată de volatilitatea recentă a pieței. Un număr tot mai mare de candidați politici acceptă criptomonedele pentru a-și finanța campaniile. Republicanul Andrew Hemingway, cel mai tânăr candidat guvernator din New Hampshire, a fost primul care a făcut-o în 2014, așa cum raportează CNBC. Hemingway, la rândul lor antreprenor în industria tehnologică, a spus că a hotărât să accepte contribuții în criptomonede, după ce mulți dintre susținătorii lui l-au întrebat dacă pot să îi trimită bitcoini.

Austin Peteresen, candidat republican dn Missouri, a primit contribuții de 24 de bitcoini când candida la locul în Senat. Este de asemenea beneficiarul celei mai mari donații cripto, în valoare de 4500 de dolari. Democratul Patrick Nelson, care candidează la Congres din partea New York-ului, acceptă contribuții în criptomonede prin furnizorul de plăți BitPay. „Suntem o campanie de secol 21 și primim așa cum trebuie tehnologiile noi ca bitcoinul”, a scris acesta pe Twitter.

Candidatul democrat pentru Congres, Brian Forde, din California și republicana Kelli Ward care candidează pentru camera Senatului în Arizona primesc la rândul lor donații în bitcoin.

Primul candidat pentru Casa Albă care a decis să accepte contribuțiile în bitcoin a fost senatorul din Kentucky, Rand Paul, care a candidat la nominalizările republicane din 2016 pentru alegerile prezidențiale. În trecut, Paul Rand a spus că guvernul ar trebui să aibă o abordare mai distanțată în controlul banilor. Campania sa acceptă donații în bitcoin de până la 100 de dolari. Aceasta este suma maximă pentru contribuțiile individuale în criptomonedă, așa cum a fost ea stabilită de Comisia de Alegeri Federale.