Autoritatea de Supraveghere a Piețelor Financiare din Franța (AMF) a anunțat suspendarea a 20 de site-uri noi, dedicate investițiilor în criptomonede, pentru activitate frauduloasă. Justificarea oficială oferită de AMF a fost că firmele din spatele site-urilor respective derulau ”operațiuni neautorizate și investiții atipice”.

Exprimarea folosită se referă în general la activități de tip scam sau care nu respectă legislația în vigoare. In luna martie, AMF a suspendat alte 15 site-uri similare.

Potrivit comunicatului de presă, companiile enumerate au încălcat legea “Sapin II”:

“Propunerile de investiții care subliniază posibilitatea unor profituri financiare sau a unor efecte economice similare implică intermedierea în active diverse și sunt supuse în prezent controlului ex-ante de către AMF. În consecință, nicio ofertă nu poate fi comercializată direct în Franța fără alocarea prealabilă de către AMF a unui număr de înregistrare. “

De asemenea AMF

a transmis un avertimsent populației cu privire la investițiile pe piața cripto, declarând că

“Niciun material publicitar nu ar trebui să vă facă să ignorați faptul că randamentele ridicate implică întotdeauna riscuri ridicate”.

Această decizie urmează o tendință similară în regiune de interzicere a site-urilor cripto suspicioase sau care nu respectă legislația.

Un alt exemplu recent a fost dat de Autoritatea belgiană pentru servicii financiare și piețe (FSMA). Aceasta a suspendat 28 de noi site-uri cripto la începutul acestei luni. De asemenea, autoritatea belgiană a avertizat cetățenii împotriva investițiilor în scheme frauduloase.

Autoritățile din Franța s-au dovedit a fi deschise față de proiectele cripto și blockchain, atâta timp cât acestea respectă regulile impuse. Începând cu luna aceasta, AMF este autoritatea care acorda licențe pentru noi oferte inițiale de monede (ICO) în țară. Guvernul francez opinează că legislația în vigoare și cadrul legal ”de bun simț” vor atrage investitori din întreaga lume.

În cadrul noului set de reguli, orice companie care intenționează să opereze în țară trebuie să solicite licență la AMF. Totodată va trebui să furnizeze informații detaliate privind oferta și emitentul.

Există, de asemenea, măsuri suplimentare pentru noile ICO-uri pentru a proteja investitorii de înșelătorii.