Patru companii blockchain majore au creat Asociația Blockchain for Europe, ce dorește să promoveze tehnologia pe continent. Fondatorii sunt Ripple, Fundația NEM Foundation, Emurgo (bazată pe blockchain-ul Cardano) și compania Fetch.AI care dezvoltă tehnologia ”smart ledger”.

Scopul asociației este de a ajuta autoritățile europene să înțeleagă tehnologia blockchain și de a promova reglementări favorabile. În prezent, politicile țărilor europene cu privire la tehnologiile distribuite sunt extrem de fragmentate. Fondatorii Blockchain for Europe sunt de părere că problemale se datorează lipsei de educație din rândul autorităților cu privire la blockchain.

Din acest motiv, asociația va urmări să educe membrii instituțiilor europene cu privire la potențialul tehnologiei. De asemenea, va promova reglementări care să favorizeze dezvoltarea inovației în acest domeniu.

Blockchain for Europe este prima încercare credibilă de a crea o voce unificată pentru industria blockchain la nivel european. Membrii săi sunt organizații ce utilizează tehnologia DLT și blockchain de diferite tipuri. Aceștia împărtășesc o viziune comună asupra faptului că Europa are potențialul de a deveni un lider mondial în acest domeniu.

Dan Morgan, șeful Relațiilor de reglementare pentru Europa din cadrul Ripple, a declarat:

“Ripple este încântat să fie membru fondator al Blockchain for Europe. Acesta este un moment critic pentru factorii de decizie din Europa, pe măsură ce aceștia urmăresc să dezvolte cadrul de reglementare potrivit pentru a capta avantajele atât a activelor digitale, cât și a tehnologiei blockchain”.

Kristof Van de Reck, co-fondator al Fundația NEM a subliniat:

“Suntem încântați să fim unul dintre membrii fondatori ai Blockchain for Europe. Există o lipsă de informații imparțiale, mai ales atunci când vine vorba de aplicarea deschisă și descentralizată a tehnologiei. Prin asocierea forțelor cu diferiți actori care au blockchain în centrul afacerii lor, ne propunem să oferim perspective care nu depind de agenda anumitor organizații sau părți interesate “.

Summit-ul Blockchain for Europe

Pe data de 27 noimebrie, asociația a organizat Summit-ul Blockchain for Europe în cadrul Parlamentului European din Bruxelles. La eveniment au participat reprezentanți ai celor patru partide europene majore: Grupul Partidului Popular European (PPE), Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Conferința a adresat subiecte precum potențialul tehnologiei blockchain în numeroase industrii și domenii. Printre acestea s-au numărat serviciile administrative și de guvernare, infrastructura pieței financiare, sănătatea, transportul, comerțul, identitatea digitală și criptomonedele.