Deși de greu de spus cât de mari sunt riscurile, minerii Bitcoin Unlimited ar putea în curând să mineze blocuri mai mari. Dacă fac asta, se vor despărți de protocolul bitcoin curent, într-o nouă ramură a blockchainului. Acest lucru ar putea avea ca rezultat două monede diferite. Multe schimburi vorbesc despre formula BTC, bazată pe codul dezvoltatorilor Core și BTU – Unlimited.

Cu toate acestea, se pare că nu toată lumea care susține Bitcoin Unlimited vrea să se mulțumească cu o bifurcație. Mai mulți susținători importanți Bitcoin Unlimited au spus că ar fi mai bine să se asigure că lanțul lor supraviețuiește. Aceasta este probabil singura șansă pe care o au să fie considerat ”adevăratul bitcoin” și nu un altcoin.

Pentru a se asigura că doar un singur lanț supraviețuiește, au sugerat să facă în așa fel încât blockchainul original să fie neutralizat. În felul acesta, va muri și va rămâne doar lanțul Bitcoin Unlimited.

Mai exact, dacă minerii care favorizează Bitcoin Unlimited reușesc să fie mai puternici decât restul minerilor cu majoritatea hashrate-ului, s-a sugerat că vor putea să lanseze un atac 51%.

Iată o privire de ansamblu asupra problemei

Fostul dezvoltator Gavin Andresen

Gavin Andresen a fost dezvoltator-șef la Bitcoin Core. De atunci, a contribuit la Bitcoin XT și Bitcoin Classic. Acum susține Bitcoin Unlimited, deși nu contribuie la proiect.

Deși Andresen a spus în trecut că ”lanțurile minoritare” nu ar putea să se susțină singure, acum recunoaște că un astfel de lanț ar putea supraviețui. În februarie anul trecut scia pe Twitter că ”este o idee bună să facem în așa fel încât o bifurcație cu hashrate minoritar să nu poată confirma tranzacțiile”

Recent, pe Reddit, Andresen a explicat care ar fi cea mai eficientă metodă de a ataca lanțul original.

”Ar fi și mai distructiv să minezi un lanț gol de 11 blocuri și apoi să aștepți până lanțul lent primește 9 blocuri și abia apoi să îl anunți pe rețea. Sau să păstrezi misterul, să alegi o lungime de lanț la întâmplare, între 1 și N, și să se creeze atâtea blocuri orfane odată. Să permiți câteva blocuri normale și apoi să o iei de la capăt. Ar fi imposibil pentru schimburi să știe câte confirmări sunt suficiente pentru depozite și ar fi un coșmar pentru balanța de retrageri”

În plus, a spus că nu știe sigur dacă un astfel de atac ar fi sau nu imoral.

”Nu sunt sigur dacă acest lucru ar trebui sau nu să fie considerat imoral – majoritatea puterii de hash se comportă egoist pentru propriul beneficiu economic (pe termen scurt și lung). Asta este structura de bază care face bitcoinul să funcționeze.”

Weekendul trecut, Andresen s-a distanțat și mai mult de a susține moralitatea unui astfel de atac. În schimb, a spus că e doar un exercițiu de gândire adversarială. A spus însă că un atac ar fi foarte probabil.

Operatorul BTC.TOP Jiang Zhouer

BTC.TOP este un pool de minare chinezesc relativ nou. Lansat la sfârșitul lui 2016, pool-ul controlează în acest moment cam 5% din puterea de hash a rețelei.

BTC.TOP este administrat de Jiang Zhouer. La fel ca mai multe pooluri de minare mai mici apărute în ultimele 6 luni, BTC.TOP și-a arătat susținerea pentru Bitcoin Unlimited.

Într-un interviu dat publicației Cyptocoins, Zhouer a fost primul care a vorbit explicit despre un atac 51% în caz de split.

”Am pregătit 100 de milioane de dolari pentru a desființa bifurcația minoră Core, indiferent de algoritmul proof of work, sha256 sau scrypt sau X11, ori oricare algoritm GPU”

Diferitele algoritme de hash despre care vorbea Zhuoer se referă la o posibilă schimbare de algoritm proof-of-work pe care utilizatorii ar putea-o lansa dacă lanțul este atacat (o apărare ”nucleară” pe care au sugerat-o unii dezvoltatori Core în acest caz). Dacă acesta ar trebui să mai fie considerat bitcoin sau doar un altcoin este altă dezbatere.

”Să văd banii!” a adăugat Zhouer. ”E binevenită o schimbare CoreCoin către proof-of-stake”

Dacă nici un algoritm proof-of-work nu reușește să respingă atacul, atunci un algoritm consensual proof-of-stake – în care deținătorii de monede votează lanțul mai lung, nu minerii – ar putea să fie o soluție alternativă. Din moment ce nu este demonstart și poate este și nesigur, acest lucru este puțin probabil.

Peter Rizun – Bitcoin Unlimited

Peter Rizun se autointitulează ”chief-scientist” la Bitcoin Unlimited. Acesta a fost secretar al proiectului și unul din vectorii de direcție pentru Bitcoin Unlimited.

Săptămâna trecută, Rizun, împreună cu dezvoltatorul de afaceri Jake Smith, au vizitat birourile BitPay și Coinbase pentru a promova Bitcoin Unlimited. Întors din vizite, Rizun a publicat o postare pe blogul Medium. Mesajul pe care acesta spune că l-a primit de la cele două companii este că o bifurcație fermă pentru blocuri mai mari ar trebui să fie ”decisivă și absolută”.

Rizun a descris cele trei nivele de protecție anti-bifurcație care ar putea să rezolve problema.

Primul nivel este să explice cum minarea ar putea să devină neprofitabilă pe lanțul bitcoin original – scăzând șansele ca lanțul să supraviețuiască.

Al doilea nivel este un atac 51% asupra minerilor minoritari. După spusele lui Rizun, odată ce majoritatea puterii de hash susține Bitcoin Unlimited, ar putea să respingă orice bloc care nu are susținere și să îl facă ”orfan”.

”Minerii vor face blocurile minerilor care nu se conformează să fie orfane, pentru a le reaminti că trebuie să facă upgrade. Doar pentru că există posibilitatea să aibă blocuri orfane, toți minerii vor fi motivați să înceapă să semnaleze blocuri mai mari odată ce suportul trece de 51%. Dacă unii mineri își mențin poziția, atunci vor începe să fie mai atenți după ce pierd aproximativ 15 000$ din cauza unui bloc orfan”

Trebuie să spunem și că acest atac ar fi ușor de subminat. În special acum că atacul este cunoscut, minerii pot, și probabil că vor și face asta, să semnaleze susținere falsă. Într-adevăr, cel puțin un pool mic de minare și-a arătat ”susținerea” cu emoticonul în formă de …fecale.

Dacă blockchainul bitcoin original supraviețuiește acestor două nivele, Rizun a explicat că un set de mineri în favoarea Bitcoin Unlimited ar putea să distrugă lanțul producând în mod exclusiv blocuri goale pe lanțul original. Acest lucru ar preveni orice confirmare de tranzacție, atâta timp cât atacul este în desfășurare.

”Pentru a elimina riscul ca monedele să fie cheltuite pe acest lanț, majoritatea minerilor vor lansa puterea de hash de care e nevoie pentru a se asigura că lanțul minoritar include doar blocuri goale după punctul bifurcației. Acest lucru poate fi făcut foarte ușor dacă majoritatea minerilor mențin un lanț secret de blocuri goale construit în baza ultimului bloc gol – publicând doar atât din lanț cât este necesar să facă orice bloc care nu este gol și care este produs pe lanțul minoritar să fie abandonat”

Ideea este de asediu, iar soluția este să se aștepte până când atacatorul rămâne fără fonduri de investit. Discuțiile despre posibile strategii încă sunt în desfășurare pe lista de mailing Bitcoin-development. Desigur, există și posibilitatea de a se schimba algoritmul proof-of-work

Rizun prezice că o posibilă bifurcație ar putea să fie evitată printr-o ”procedură sigură de upgrade”.

Directorul Bitmain Jihan Wu

Jihan Wu este director la Bitmain, producător de hardware ASIC. Bitmain, AntPool și BTC.com sunt subsidiari Bitmain.

Wu este foarte vocal în susținerea Bitcoin Unlimited. A anunțat pe Bloomberg că ar schimba puterea de hash la pool către Bitcoin Unlimited în așteptarea bifurcației ferme – ceea ce a și făcut (trebuie să notăm că BTC.com nu a făcut-o însă).

Într-un interviu dat revistei Forbes, Wu a spus că nu ar scoate din calcul un atac asupra blockchainului bitcoin sau ”subminarea Core”, așa cum este ea descrisă în articol.

”S-ar putea să nu fie necesar să îl atacăm, dar atacul este totuși o opțiune” a spus acesta.

Analiză preluată de la Aaron Wan Wirdum via BitcoinMagazine