Autoritățile bulgare au confiscat bitcoini în valoare de 3 miliarde de dolari într-o acțiune împortiva crimei organizate în luna mai. În total, autoritățile au conifiscat 200 000 de  fise, a căror valoare a crescut de 6 ori de atunci și până acum.

Au confiscat bitcoini în valoare de 3 miliarde de dolari la prețul de astăzi – Conform unui comunicat de presă din 19 mai din partea Centrului European de Poliție Sud-Estică, o organizație regională care include 12 state membre printre care și Bulgaria, s-au confiscat în luna mai 213 519 bitcoini. Douăzeci și trei de cetățeni bulgari au fost arestați în timpul operațiunilor. Oficialitățile au spus că aerstul și confiscarea bitcoinilor au venit ca urmare a unei investigații într-un caz de fraudă și escrocherie.

La momentul publicării, suma confiscată valorează 3,4 miliarde de dolari, la prețul de 17000 de dolari per bitcoin.

„Infractorii au ales bitcoinul ca metodă de a investi/economisi banii, pentru că este o monedă relativ greu de urmărit”, au comentat oficialii la momentul respectiv.

Mai mult, au spus că cei implicați au dezvoltat un virus care a fost infiltrat în calculatoarele serviciilor vamale bulgare. În acest fel, infractorii reușeau să scape de taxe atunci când aduceau produse de peste graniță. Virusul a fost uploadat în aparatele guvernului de către agenți mituiți, conform comunicatului de presă.

Per total, infractorii au reușit să evite plata a 10 milioane de leva (moneda națională a bulgariei), în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari.

au confiscat bitcoini

Deocamdată nu este clar ce intenționează să facă guvernul bulgar cu bitcoinii confiscați.

Conform unui raport al publicație Bivol.bg din 28 noiembrie, guvernul bulgar nu a dat detalii, motivând că investigațiile sunt încă în desfășurare.

În comunicatul din data de 19 mai scrie că, la momentul respectiv, prețul unui bitcoin era de 2354 de dolari. Suma confiscată valora 500 de milioane de dolari, mai puțin de o șesime din valoarea curentă a bitcoinilor.