Consiliul pentru Stabilitatea Financiară (FSB) este o organizație care elaborează diferite politici financiare pentru miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale ce fac parte din G20. În luna martie, în cadrul summit-ului G20, liderii mondiali au solicitat FSB să elaboreze o structură de supraveghere pentru criptomonede, care să asigure o abordare unitară a acestei industrii la nivel internațional.

Raportul publicat ieri menționează care vor fi principalele aspecte ce vor fi urmărite pentru a asigura stabilitatea piețelor și protecția consumatorilor ce doresc să se implice în tranzațcionarea de criptomonede.

Potrivit documentului, eforturile de monitorizare ale FSB se vor concentra pe volatilitatea prețurilor la activele criptografice, dimensiunea și evoluția ofertelor inițiale de monede (ICO), utilizarea extinsă a criptomonedelor în plăți și expunerea instituțională, precum și volatilitatea pieței în comparație cu aurul, valutele și acțiunile.

În opinia specialiștilor FSB, aceste criterii sunt cele care vor ajuta autoritățile financiare să ”identifice și gestioneze riscurile pentru consumatori și investitori, să asigure integritatea piețelor și să sprijine stabilitatea financiară”.

Raportul menționează de asemenea că:

”Bunurile digitale nu prezintă un risc la adresa stabilității financiare globale în acest moment, însă este necesară monitorizarea acestor piețe deoarece viteza cu care se dezvoltă este foarte mare.[…] În general, monitorizarea dimensiunii și a ratei de creștere a piețelor cripto-activelor este esențială pentru a înțelege potențialul dimensiunii efectelor averilor, în cazul în care apar scăderi ale evaluărilor”.

FSB este în prezent condusă de guvernatorul Bank of England, Mark Carney, și va realiza rapoarte calitative periodice care să evalueze încrederea consumatorilor de pe piața de criptomonede.

Documentul explică motivele din spatele deciziei de a se baza mai puțin pe date statistice și mai mult pe evaluări calitate:

”Cifrele legate de piață, cum ar fi valori privind prețurile, volumul tranzacțiilor și volatilitatea, pot fi manipulate prin practici general interzise, cum ar fi “wash trading”, “spoofing” și “pump and dump”, a căror existență nu poate fi exclusă această etapă.”

Raportul a indicat că, în afară de FSB, și alte organizații internaționale de reglementare își intensifică eforturile de monitorizare a domeniilor specifice ale industriei de criptomonede.

De exemplu, Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare, un organism global de reglementare format din organismele de supraveghere a valorilor mobiliare, își dezvoltă propriul cadru de supraveghere în efortul de a ajuta țările membre să analizeze mai bine impactul ICO-urilor interne și străine asupra investitorilor.

În același timp, Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS) colectează date privind expunerea directă și indirectă a băncilor membre la criptomonede într-un efort de a cuantifica impactul potențial al tehnologiei.