Consiliul de Stat al Chinei, ramura guvernamentală administrativă a țării, a trimis un ordin de cel mai înalt nivel prin care cerea ca autoritățile locale să accelereze dezvoltarea blockchain.

Ordinul, emis pentru prima oară de către Consiliul de stat în data de 4 mai către guvernele provinciale și municipale, adresează o serie de strategii de care este nevoie pentru a continua reformarea Zonei de Piață Liberă din Guangdong.

O zonă de interes este accelerarea dezvoltării tehnologiilor financiare, care include expedierea „dezvoltării și implementării aplicațiilor blockchain sub cadrele regulatorii existente”, scrie documentul.

Autorizat de Consiliul de stat în 2014, Zona de Piață Liberă din Guangdong este o regiune din provincia chineză Guangdong care se integrează cu Hong Kong și Macau pentru a construi o piață liberă internaționalizată.

Ordinul nu conține detalii despre gradul de utilizare al blockchainului în zona de piață liberă, dar este totuși important pentru că marchează primul moment în care guvernul central a făcut eforturi pentru a scala utilizarea blockchainului, într-un document oficial.

În acest moment, conform datelor lansate de Ministerul Informației și Tehnologiei din China săptămâna aceasta, provincia Guangdong are 71 de startupuri blockchain, adică 16% din jucătorii din industria chineză.

Nu este însă pentru prima oară când blockchainul a ajuns în documentele guvernului central chinez. În 2016, Consiliul de Stat a introdus conceptul de blockchain ca parte a strategiei de reformare tehnologică din al 13-lea plan pe 5 ani pentru dezvoltarea economică, din 2016 în 2020.

Acel ordin oficial menționa inițial blockchainul ca pe una dintre tehnologiile emergente care ar trebui luată în considerare ca parte a reformei economice.