Un task force format de autoritățile de reglementare din SUA investighează 200 de ICO-uri și instrumente de investiție în criptomonede.

Lansată în luna mai, operațiunea Cryptosweep a declanșat deja 47 de acțiuni în justiție împotriva companiilor care au încălcat legea. Acestea includ ICO-uri și oferte de produse de investiții care nu respectă reglementările existente în Statele Unite.

”Autoritățile de reglementare de stat și provinciale de valori mobiliare au implicat resurse semnificative pentru a proteja investitorii de daunele financiare care implică ICO-uri frauduloase și produsele de investiții legate de criptomonede, precum și sensibilizarea participanților din industrie la responsabilitățile lor de reglementare”

a declarat președintele Comisiei SEC din Alabama, Joseph P. Borg.

”Nu toate ICO-urile sunt fraude, dar este foarte important pentru cei care vând aceste produse să conștientizeze că nu o fac într-un vacuum. Fiecare stat și regiune are propriile legi și reglementări, mai ales când vine vorba despre produsele financiare de tip securities. Cei care sponsorizează astfel de produse ar trebui să utilizeze consiliere juridică de calitate pentru a se asigura că nu încalcă aceste legi. De asemenea, trebuie să aibă grijă cum promovează aceste produse către investitori”

a avertizat Borg.

Texas, piața cea mai riscantă cînd vine vorba de ICO-uri ilegale

Cea mai activă jurisdicție în ce privește investigarea ICO-urilor este statul Texas. 11 dintre cele 47 acțiuni în justiție au fost intentante de autoritățile de reglementare din această regiune. S-au îndreptat astfel împotriva unor companii care susțineau că au adunat miliarde de dolari de la investitori.

Joseph Rotunda este directorul departamentului de investigații al Texas State Securities Board. Acesta a declarat că pe raza sa de responsabilitate se derulează un număr șocant de scheme ilegale.

Acestea includ ICO-uri care au utilizat imaginea unor personalități populare pentru promovarea companiei. Se menționează aici actrița Jennifer Aniston și judecătorul de la Curtea Supremă de Justiție Ruth Bader Ginsburg.

Alt exemplu au fost utilizarea de imagini și videoclipuri de pe internet pentru a lăsa impresia că gestionează ferme de minare inexistente.

”Munca noastră este departe de a fi completă, însă autoritățile de reglementare de stat și locale vor continua să efectueze investigații sofisticate și vor întreprinde acțiuni de aplicare adecvate pentru a promova încrederea și securitatea pe piața investițiilor legate de criptomonede”

a concluzionat Rotunda.