Guvernul finlandez a declarat că peste 3300 de persoane datorează impozite la stat pentru profiturile înregistrate din tranzacțiile cu criptomonede, o creștere majoră față de anul trecut, când numărul s-a ridicat la doar 500.

Majoritatea cetățenilor finlandezi nu și-au declarat veniturile provenite din pietele cripto, însă Administrația de Taxe și Impozite din Finlanda a acordat o atenție deosebită traderilor cripto și a indentificat tranzacții în valoare de peste 100 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane ar trebui să fie impozite.

”Profiturile generate din tranzacțiile cu criptomonede sunt impozitate similar cu veniturile provenite din dividente, chirii și alte venituri suplimentare. Impozitul pe venit este de 30% pentru sumele sub 30.000 euro și 34% pentru profiturile ce depășesc această valoare”,

subliniază presa locală.

În conformitate cu declarațiile făcute de autorități, ”Administrația de Taxe și Impozite are acces extins la informații precum conturi bancare și tranzacții efectuate și a monitorizat peste 10.000 de portofele digitale pentru a identifica persoanele care se sustrag de la plata taxelor”.

Reprezentanții Administrației de Taxe și Impozite au afirmat că este de preferat ca cei care au obținut profituri din tranzacțiile cu criptomonede să le declare voluntar, deoarece în caz contrar există posibilitatea de a fi acuzați de evaziune fiscală.

Finlanda, care beneficiază de temperaturi scăzute și prețuri reduse la energia electrică , este una dintre țările preferate pentru mineri. Bitfury și Kncminer au derulat activități majore de minare în țară, iar ferme mici încă mai activează acolo. De asemenea, Localbitcoins este foarte activ în zonă, iar brokerul de bitcoin Prasos este unul dintre cei mai mari din țările nordice și este înregistrat în Finlanda.