Banca Angliei (BoE), Britain’s Central Bank, a publicat un Proof-of-Concept(PoC) care analizează posibilitățile de a permite utilizatorilor să partajeze datele într-o rețea sigură. Banca este partenera cu un furnizor de infrastructură de tip blockchain, Chain, pentru a examina problema și a lucra la soluții posibile.

Fintech Proof-of-Concept

În timp ce PoC nu a fost implementat practic, ambele companii au încercat să răspundă la întrebările care au apărut din sistemul de dezvoltare și distribuție a rețelei. De exemplu, permiterea participanților din întreaga lume să imparta o rețea blockchain ridică probleme de confidențialitate. În astfel de cazuri, chiar și cu utilizarea criptografiei, oamenii pot găsi modalități de accesare a tranzacțiilor altor utilizatori. Banca Angliei a luat o autoritate centrală și un autor de reglementare ca exemplu. Dacă ar schimba date și ar transfera active, tranzacțiile ar trebui să fie ascunse de alți participanți. În plus, trebuie să se asigure că persoanele din “procesul de consens” nu au vizibilitate completă asupra detaliilor tranzacției.

Utilizarea tehnicilor de criptare nu garantează securitatea completă a atacatorilor. O modalitate de a evita aceasta ar fi crearea unei rețele parțial distribuite unde “datele sunt împărțite între cei implicați direct în fiecare tranzacție”. Cu toate acestea, acest lucru ar reduce rezistența și ar demonstra că lucrează împotriva ideii sistemelor distribuite.

Banca Angliei a raportat că in cazul ideal, creșterea încrederii în rândul utilizatorilor și păstrarea datelor partajate într-o rețea este încă în stadii incipiente, dar este încă “teoretic posibila”.

“Compromisurile ar trebui să fie în continuare explorate, în special în ceea ce privește scalabilitatea, viteza de procesare a tranzacțiilor și riscurile legate de securitatea tehnicilor criptografice folosite.”

Fintech Accelerator

BoE a lansat în 2016 un program numit “Fintech Accelerator” pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă băncile centrale prin colaborarea cu companii fintech. Acest PoC se încadrează printre celelalte 12 proiecte publicate de bancă pe site-ul său. BoE a colaborat anterior cu companii precum Ripple, Enforcd, MindBridge Analytics Inc., PwC și BitSight. Spre deosebire de inițiativele blockchain, criptomonedele nu sunt încă binevenite in bancă. Guvernatorul BoE, Mark Carney, a declarat, la Conferința Economică din Scoția, că monedele cripto “esueaza” ca bani.