Banco Masventas (BMV) din Buenos Aires a anunțat că începând cu data de 22 mai va utiliza Bitcoin pentru remiterea internațională de fonduri, deoarece sistemul interbancar SWIFT utilizat până în prezent impune costuri mari și întârzieri de câteva zile.

Înițiativa este un rezultat al parteneriatului încheiat cu start-up-ul blockchain Bitex, specializat pe servicii financiare și va include transmisterea de bani în 50 de țări în doar 24 de ore.

De asemenea, costurile de transfer vor fi reduse doarece nu mai sunt folosite alte bănci ca intermediari.

Sistemul bancar din Argentina s-a arătat dispus să adopte tehnologia blockchain și criptomonedele, însă aceasta este prima bancă din lume care a decis să utilizeze Bitcoin pentru remitere. Luna trecută, autoritățile financiare au modificat legisația astfel încât operatorii locali au primit aprobare pentru a instalat 4000 de ATM-uri Bitcoin până la sfârșitul anului.

La începutul acestui an, grupul bancar Santander din Brazilia a lansat un sistem de plăți bazat pe blockchain în parteneriat cu Ripple, urmând ca în acestă vară sa fie extins în toată europa.

Tranzactii rapide prin tehnologia blockchain

În Asia, banca MUFG Bank, parte a Mitsubishi Group din Japonia, a anunțat că a încheiat cu succes un proiect pilot de transfer de bani utilizând tehnologia Interledger dezvoltată de banca Krungsri’s (Bank of Ayudhya) din Thailanda.

Tranzactii rapide – Proiectul a implicat transmisterea de bani în câteva secunde de la filiala băncii MUFG Bank din Thailanda la o filială Standard Chartered din Singapore, utilizând tehnologia Interledger.

Majoritatea grupurilor bancare analizează în prezent modalități de implementare a tehnologiei blockchain în efectuarea de tranzacții deoarece oferă avantajului rapidității, siguranței și transparenței.