Vice Prim-Ministrul Rusiei Yury Trutnev a declarat că Banca Centrală a Rusiei a aprobat prima platformă de schimb pentru criptomonede. Trutnev a vorbit despre un nou sistem online numit ”Voskhod” (în rusă – răsărit de soare), care va atrage investiții private. Această platfromă a fost prima din Rusia care a primit permisiune din partea Băncii Centrale a Rusiei să facă operațiuni cu criptomonede.

”Luăm în calcul posibilitatea de a crea o platformă pentru tranzacții cu monede digitale. Avem susținere și din partea Băncii Centrale. Sistemul Voskhod a fost primul din întreaga țară care a primit aprobare să lucreze cu criptomonede” a spus Trutnev.

Yuri Trutnev a mai notat că minarea de bitcoin va permite utilizarea mai eficientă a surplusului de electricitate în anumite regiuni ale Rusiei.

”Există zone în care producția de energia electrică este mult peste nevoile de consum. Este vorba atât de zonele locuite cât și de Siberia. Nu există deocamdată o metodă prin care să se redistribuie acel surplus către alte regiuni. Cu fermele de bitcoin, poți crea companii care să consume volumele de electricitate neconectate. Oamenii vor putea să câștige de pe urma lor” a adăugat el.

În trecut, Trutnev a mai propus în câteva rânduri folosirea energiei electice la minarea de monede digitale. Și banca centrală ia în calcul ideea de a crea propria monedă digitală națională, în baza noii tehnologii de registre distributive.

Cu toate acestea, atitudinea autorităților din Rusia față de criptomonede a fost de-a lungul timpului destul de nefavorabilă. Acum nu mai mult de trei zile, ofițerii de poliție ruși au reținut trei ”membri ai unui grup infracțional” în Kostroma, care făceau operațiuni cu bitcoinul.  De altfel, Rusia este țara care de mai mulți ani se arată deschis împotriva criptomonedelor.