Directorul de cercetare Jakob de Haan de la Banca Olandeză (DNB) a publicat noi răspunsuri la întrebări legate de rolul monedei bitcoin în economia globală. În timpul unui discurs la conferința Reinvent Money de pe 26 septembrie, lui de Haan i s-au pus o serie de întrebări legate de moneda bitcoin, inclusiv unele care se referă la moneda euro care este numită, derogativ, ”moneda fiat de nimic”. Ținând cont de statutul lui de Haan la Banca Centrală, acesta a răspuns cu o candoare rar întâlnită la toate întrebările.
De curând, a apărut pe Internet un material video în care de Haan răspunde la întrebări dificile, cum ar fi dacă organizația din care face parte se teme că ar putea fi înlocuită de tehnologii financiare descenralizate, cum ar fi moneda bitcoin, sugerând faptul că instituția lui rămâne deschisă în ceea ce privește tehnologia.
”Din câte se pare, sunt unii oameni care sunt convinși că monedele digitale sunt viitorul. Să așteptăm și vom vedea. Nu mă opun tuturor acestor inițiative și dacă ei au dreptate, lumea va fi foarte diferită, iar eu o să-mi pierd locul de muncă. Dar până atunci oricum o să fiu probabil ieșit la pensie”
De Haan a continuat discuția, declarând că, personal, nu este expert în bitcoin, dar că Banca Centrală urmărește această tehnologie emergentă îndeaproape și că cercetătorii s-au documentat în legătură cu subiectul.
”S-ar putea să credeți că ne opunem fundamental la aceste alternative, dar nu este adevărat” a spus el.
Mai mult, a notat felul în care organizația a făcut pași pentru a clarifica publicului faptul că moneda digitală, chiar dacă este acceptată ca monedă de plată în anumite locuri, nu aduce cu sine aceeași protecție a consumatorului ca alternativele tradiționale.
De asemenea, a luat in discuție și o altă problemă, și anume dacă este benefic pentru public ca asemenea monede private să intre în competiție cu alternativele publice, sugerând că volatilitatea monedei bitcoin comparativ cu cea a monedelor fiat este o problemă când vine vorba de adopția la scară largă.
”Oamenii de rând au avantaje de pe urma stabilității de preț, iar aceasta este cea mai importantă cerință a băncilor centrale”
Sursa – Pete Rizzo via CoinDesk