Banca Lituaniei a devenit prima autoritate de reglementare a pieței care a emis linii directoare privind security tokens (STO).
Noul ghid se axează pe clasificarea tokenurilor security, evaluarea cazurilor specifice și furnizarea de recomandări legate de emiterea acestora. De asemenea, clarifică reglementările legale aplicabile vânzăriilor de STO. Companiile care intenționează să utilizeze metoda STO vor trebui să respecte legislația UE și națională care reglementează activitățile de strângere de capital.
„Concentrarea actuală pe ofertele de tokenuri security (STO) preia interesul în scădere pentru ofertele inițiale de monede (ICO). Companiile au demonstrat interes pentru această modalitate de strângere de capital ca alternativă la creditarea bancară. Liniile directoare privind STO-uri vizează să explice poziția noastră în acest sens, mai degrabă decât să creeze noi reglementări. Într-un mediu strict de reglementare, cum ar fi piața valorilor mobiliare, devine crucială stabilirea unor reguli pentru a evita orice comunicare greșită, neînțelegeri și consecințe.”
a declarat Marius Jurgilas, membru al consiliului de administrație al Băncii Lituaniei.
Banca Lituaniei ofera consultanta pentru STO
În plus, în cazul în care participanții la piață nu sunt siguri dacă tokenurile sunt supuse regulamentului, banca le va oferi consultanță. La elaborarea orientărilor, banca a inițiat două consultări publice cu participanții la piață și a inclus, de asemenea, câteva sugestii făcute de aceștia.
Ce este un STO si cum functioneaza?
Banca Lituaniei va adopta o abordare de reglementare neutră din punct de vedere tehnologic. În cazul în care un anumit produs are caracteristici ale unui instrument financiar, acesta va fi supus reglementărilor și supravegherii relevante, indiferent de tehnologia utilizată la crearea sa. De asemenea, banca va lua în considerare fiecare caz în parte, lunând în considerare funcția tokenului, nu forma acestuia.
Popularitatea STOs este încă redusă pe piața cripto, dar analiștii sunt de părere că acestea prezintă mai multă încredere decât ICO-urile.