Un judecător districtual american a respins cererea băncii Mizuho, care solicita ca procesul comun legat de relația lor cu schimbul MT Gox să fie mutat în Japonia.

MT Gox a fost cel mai mare schimb de bitcoin global, cu sediul în Tokyo. Acesta s-a prăbușit în 2014, depunând în cele din urmă un dosar pentru declararea falimentului. De atunci și până acum, schimbul, și fondatorul său, Mark Karpeles, au fost implicați într-un proces intentat ce clienții schimbului, care caută să recupereze milioanele în fonduri ale clienților, care au dispărut fără urmă.

Banca Mizuho a fost declarată inițial pârât, într-un proces comun intentat în martie 2014, deoarece aceștia erau partenerii bancari ai MT Gox și primeau fondurile fiat depozitate de clienți către schimb și deținute de MT Gox.

Judecătorul districtual Gary Feinerman a criticat acțiunile băncii, sugerând că aceasta a profitat de pe urma afilierii cu MT Gox, chiar dacă banca a căutat să limiteze numărul și sumele de retrageri monetare ale clienților, îngrijorați fiind de deficiențele modelului de afaceri prezentat de schimb.

Feinerman a scris: ”Reumușcările celor de al Mizuno pentru că se ocupau de afacerile MT Gox nu se legau însă de faptul că primeau bani fiat de la utilizatorii MT Gox pentru depozitarea în conturile MT Gox. Chiar dacă a limitat și apoi a interzis retragerile, Mizuho a continuat să accepte depozite din partea utilizatorilor MT Gox, câștigând venituri din comisioanele asociate cu serviciile lor.

Decizia judecătorească merge atât de departe încât să susțină că Mizuno i-a împiedicat pe cei de la MT Gox să le spună clienților că banca este cea care stopează retragerile sau că aceasta caută să încheie relația cu schimbul de bitcoin.

Mizuno știau că dacă membrii MT Gox aflau de prohibiția la retragerea banilor fiat din contul MT Gox aflat la Mizuno, aceștia vor înceta să mai facă depozite iar ei nu vor mai colecta comisioanele asociate.” A scris Feinerman.

În proces, se pretinde că Mizuho ar fi interferat cu rea voință în acordurile reclamanților cu MT Gox, împiedicându-i să facă afaceri și că s-a îmbogățit pe nedrept prin aceste acțiuni.

În declarații, reprezentanții de la Edelson PC au lăudat decizia, spunând:

Mizuho ar fi fost angajată să comită fraudă în mod special față de cetățenii americani. Curtea judecătorească a avut dreptate să le permită acestor victime să își facă dreptate într-o judecătorie americană

Relocarea procesului

Feinerman a respins cererea celor de la Mizuho, a spus că acțiunea judecătorească are nevoie de noi reclamanți, în caz contrar va trebui să mute procesul către Districtul Central din California.

Problema se pună că procesul a fost intentat de Gregory Greene din Illinois, un individ care nu a trimis niciodată fonduri fiat către schimb, așadar nu a avut ”contacte tranzacționale” cu Mizuho.

Drept urmare, Feinerman a declarat că acest caz ar trebui mutat în California, din moment ce reclamantul Joseph Lack a transmis fonduri dinspre banca sa locală către Mizuho.

Mizuho a acceptat cu bună știință depozite din partea unei bănci despre care știa că este din california și din partea unei persoane despre care știa că este rezident al statului California, știind că nu va permite ca banii să fie retrași în ciuda faptului că a ascuns politica de neretragere, cu scopul de a încuraja astfel de depozite” a scris jduecătorul.

Cu toate acestea, înainte de a transfera cazul, judecătorul permite ca în proces să se mai înscrie și alți reclamanți care ar putea să reprezinte mai bne procesul și cererile lor în Illinois.

Sursa – Stan Higgins via Coindesk