Banca Nationala din Lituania a creat un grup de lucru care sa stabileasca principiile de baza cu privire la reglementarea criptomonedelor, care include bancile comerciale, autoritatile guvernamentale de supraveghere financiara si principalii actori de pe piata cripto locala.

Coordonatorul strategic al Bancii Lituaniei, Jekaterina Govina, a declarat ca:

“Este nevoie ca bancile sa discute cu cei care au initiat un ICO si cu cei care convertesc criptomonedele in valuta clasica. Negarea oarba, evitarea sau refuzul de a intelege si de a lucra cu monedele digitale nu duce nicaieri. Acest dialog este esential si ramane de vazut care vor fi rezultatele.”

In octombrie 2017, banca centrala a Lituaniei a emis un document ce detaliaza pozitia oficiala fata de ICO-uri si criptomonede. Acesta prevede ca actorii de pe piata financiara trebuie sa isi separe activitatile cu valute clasice de cele cu monede digitale si sa se asigure ca gestioneaza corect riscurile asociatate cu spalarea banilor si finantarea terorismului.

Cu toate acestea, Banca Nationala va emite licentele rapid si cu costuri reduse pentru ICO-uri, iar aplicatiile pot fi depuse si in limba engleza.

Reprezentantii Centrului Blockchain din Vilnius au declarant ca discutiile sunt binevenite, deoarece una dintre dificultatile cu care se confrunta companiile ce lucreaza cu cripto este deschiderea conturilor bancare:

“Bancile comerciale nu inteleg natura tranzactiilor cu criptomonede si modelul de afaceri ale acestora. Ca urmare, sunt considerate afaceri riscante si necesita dovezi suplimentare referitoare la sursa de provenienta a fondurilor si refuza frecvent sa deschida conturi pentru companii.”

Asociatia Bancilor din Lituania a raspuns ca dialogul este necesar, dar nu suficient, din cauza potentialului de utilizare a criptomonedelor in activitati ilegale, astfel incat sursa fondurilor trebuie identificata:

“Suntem interesati sa discutam cu toata lumea pentru a intelege mai bine modelele de afaceri, dar si protectia consumatorilor, prevenirea spalarii banilor si a finantarii terorismului sunt prioritati pentru noi. Din discutiile de pana acum a reiesit ca participantii la pietelor crypto nu au posibilitatea de a justifica provenienta fondurilor. Aceasta este o problema serioasa, iar ei nu constientizeaza ca e o problema.”

In luna noiembrie anul trecut, ministrii de finante din Lituania, Estonia si Letonia au semnat un memorandum de cooperare in domeniul fintech, inclusiv pentru sprijinirea inovatiilor blockchain in regiunea baltica.