Tehnologia blockchain și contractele smart au potențialul de a eficientiza tranzacțiile cu instrumente financiare derivate, însă în ultimii doi ani de când băncile au căutat să le implementeze, s-au lovit de problema lipsei standardelor. Grupul bancar Barclays și Goldman Sachs colaborează cu Asociația Internațională de Schimburi și Derivate (ISDA) si caută să soluționeze această dificultate prin adoptarea unui standard denumit ”common domain model”(CDM), care este în practică un limbaj comun de definire a datelor financiare indiferent de platforma de pe care provin.

După criza financiară din 2008, reglementările impuse de autorități au determinat băncile să adopte reguli interne de gestionare a informațiilor, iar o consecință a acestui fapt este că nu există uniformitate. În acest context, este imposibilă adoptarea unui registru comun care să faciliteze implementarea blockchain, deoarece datele nu pot fi integrate ușor.

ISDA, în colaborare cu start-up-uri blockchain precum R3 și Axoni, lucrează la elaborarea unui limbaj comun pentru centralizarea datelor financiare compatibil cu tehnologia DLT, denumit CDM, pe care urmează să îl finalizeze în această vară.

Banca Barclays din Regatul Unit al Marii Britanii a creat un grup de lucru dedicat dezvoltării CDM și a contractelor smart integrate. Unul dintre membrii grupului de lucru, Sunil Challa, a declarat:

”Avem acum o tehnologie nouă și performantă care ne poate ajuta să soluționăm foarte multe dintre problemele de post-procesare a tranzacțiilor financiare. Ca atare, acum este momentul perfect pentru a reface procesele interne bancare, deoarece ar fi păcat să ratăm această oportunitate și să continuăm cu sistemul fragmentat de până acum”.

Grupul Goldman Sachs este de asemenea un suporter al CDM, văzându-l ca pe o metodă de simplificare a raportărilor către autorități impuse de reglementările Uniunii Europene prin directiva MiFID 2.

Ayaz Haji, gestionarul programului MiFID 2 din cadrul Goldman Sachs, este de părere că un limbaj comun de reprezentare al produselor și al elementelor constitutive va reduce inconsistențele și va pune la dispoziție o platformă pentru eficientizarea proceselor.

Un alt avantaj al CDM este că va facilita procesele de raportare – de exemplu, autoritățile financiare pot opera un nod de blockchain de pe care să își extragă datele dorite.

De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară din UK a testat deja un proiect similar, participând într-o demonstrație organizată de R3 pe platforma Corda aplicabilă tranzacțiilor cu privire la ipoteci.

Având în vedere că multe bănci testează deja tehnologia DLT, standardul CDM are potențialul de a ajuta la interconectarea diferitelor blockchain-uri utilizate (o provocare și pentru ceilalți participanți pe piața cripto).

Principala dificultate este că în prezent, fiecare bancă are propriul sistem de gestionare a datelor, pe baza căruia rulează programe de analiză a riscurilor.

Cu tot entuziasmul manifestat de instituțiile bancare pentru tehnologia blockchain, adoptarea unor standarde comune de gestiune a informațiilor va fi dificilă, însă Clive Ansell, directorul de infrastructură ISDA, concluzionează:

”Avem o oportunitate fantastică, dar succesul ei va depinde de disponibilitatea industriei bancare de a adopta un model comun de gestiune și procesare a datelor”.