Cu câteva zile înainte de legalizarea activităților în domeniul cripto, Belarus a adoptat reglementări cu privire la gestionarea contabilă a criptomonedelor, care clasifică tokenurile digitale în funcție de metoda de achiziție și modalitatea în care vor fi utilizate și definește informațiile pe care companiile trebuie să le pună la dispoziția autorităților.

Ministerul de Finanțe din Minsk a dezvoltat un nou standard contabil care reglementează activitatea cripto, deși nu le menționează explicit deoarece nu sunt considerate monedă legală. Regulile definesc obligațiile organizațiilor care derulează vânzarea de tokenuri și modul în care se evaluează costul ”monedele digitale” și se aplică entităților private, nu băncilor de stat sau insituțiilor guvernamentale.

Tokenurile sunt clasificate în funcție de modalitatea de achiziție și de modul în care vor fi utilizate. De exemplu, tokenurile achiziționate în cadrul ICO-urilor sunt clasificate ca investiții, fiind considerate ca ”investiții pe termen lung” dacă perioada de circulație este mai mare de 12 luni sau ca ”investiții pe termen scurt” în caz contrar. Așadar, vor fi creditate în contabilitate în categoria ”contractelor cu creditori și debitori” și ”alte venituri și cheltuieli”.

Dacă tokenurile sunt achiziționate în vederea vânzării ulterioare, de către un trader sau un exchange, atunci se înscriu în categoria ”bunuri” sau în categoria ”contracte cu furnizori sau colaboratori” și ”venituri și cheltuieli pentru activități curente”.

Tokenurile obținute ca rezultat al operațiunilor de minare sau ca recompensă pentru verificarea tranzacțiilor cripto trebuie înregistrate în categoria ”bunuri finite” ca debite și ”activități principale” în categoria credite.

În noile reglementări sunt efectuate modificări ale legislației actuale – de exemplu, companiile care lucrează cu tokenuri sunt obligate să menționeze acest lucru în contabilitate. Trebuie declarate sumele și tipul de tokenuri deținute, precum și valoarea lor inițială calculată la sfârșitul anului anterior.

În data de 25 martie va intra în funcțiune Decretul prezidențial de reglementare al sectorului de criptomonede și legalizează activitățile cripto, creând condițiile pentru serviciile de tip exchange, ICO-uri și operațiuni de minare. Introduce de asemenea, reduceri de taxe pentru companiile bazate pe criptomonede și alte stimulente economice valabile până în 2023.

Odată cu implementarea acestor legi, Belarus va deveni prima jurisdiscție cu reglementări clare legate de tehnologia industriei blockchain.

Decretul nu impun restricții de niciun fel pentru emiterea, plasarea, stocarea și tranzacționarea tokenurilor digitale.

Antreprenorii și companiile sunt libere să realizeze activitățile cripto în țară atâta timp cât sunt înregistrate în cadrul Parcului de Tehnologii Avansate din Belarus. În același timp, utilizarea criptomonedelor se așteaptă să rămână limitată deoarece nu vor fi acceptate ca metodă legală de plată.