Următorul upgrade de software de la bitcoin cash ar putea să fie și mai ambițios decât primul. E mare lucru, dacă ținem cont că la bifurcația trecută bitcoin cash s-a rupt de bitcoin în mod destul de caustic.

De fapt, update-ul, anunțat în luna noiembrie și programat pentru data de 15 mai, pune la pachet mai multe funcționalități care par toate să ajute rețeaua să proceseze mai multe tranzacții decât bitcoinul original, dar și să adauge o varitate mai mare de funcționalități. Poate și mai important este faptul că schimbarea o să crească de patru ori parametrul de dimensiunea blocului, de la 8MB la 32MB, permițând mult mai multe tranzacții per bloc.

Bifurcația bitcoin cash – Mutarea poate să pară agresivă, ținând cont de abordarea mai limitată a bitcoinului. Cei care au urmărit însă moneda ar putea să fie surprinși că o schimbare atât de agresivă nu s-a făcut mai devreme. În definitiv, dezvoltatorii bitcoin cash au hotărât anul trecut să ignore protestele dezvoltatorilor veterani, care spun de multă vreme că o creștere a dimensiunii blocului ar putea să pună în pericol rețeaua în valoare de 157 de miliarde de dolari.

Această mentalitate de contră s-a dovedit, cel puțin în parte, atractivă. Un bitcoin cash se vinde acum la puțin sub 1500 de dolari fisa. Volumul de piață a crescut la mai mult de 24 de miliarde de dolari.

Joshua Yabut, care contribuie la implementarea de software principală BitcoinABC, a spus că nu se așteaptă ca utilizatorii să protesteze împotriva acestui upgrade.

„La momentul de față creșterile dimensiunii blocului nu sunt deloc controversate, dar este bine să vedem că are loc o scalare direct pe blockchain”, a spus Yabut.

O altă zonă în care bitcoin cash caută să se scaleze este prin creșterea domeniului „OP_RETURN”, în care utilizatorii pot să stocheze date pe blockchain. Dimensiunea o să crească de la 80 la 220 de bytes.

Este o schimbare ușoară, dar una despre care dezvoltatorii spun că ar putea să aibă consecințe pozitive. Funcția OP_RETURN a fost folosită în mod tradițional de servicii care cer timbru de timp, creare de active, administrarea riscurilor și alte utilități care cresc capabilitățile blockchainului.

Contractele smart au revenit

Nu numai că au adăugat funcționalități, dar dezvoltatorii au adus și niște capabilități mai vechi pe care creatorul Satoshi Nakamoto le-a scos din protocol în primele stadii.

Cea mai notabilă este adăugarea unui nou tip de contracte smart, sau declarații de programare dinamice de tipul dacă-atunci, care pot să aducă funcționalități legate de felul în care sunt paste jetoanele între utilizatori.

În acest caz, contractul smart respectiv a fost deactivat când Satoshi Nakamoto și-a dat seama că ar putea să ofere un vector de atac. Dezvoltatorii bitcoin cash cred că au destul timp la dispoziție să sigileze toate breșele de securitate.

„Esențialmente, din prea multă precauție și lipsă de timp pentru a explora și rezolva problemele, s-a luat decizia să dezactiveze pur și simplu orice coduri op care dădeau semne proaste sau ridicau semne de întrebare”, a spus dezvoltatorul nChain Steve Shadders, într-o postare pe blog în care descria funcționalitățile de la bifurcația bitcoin cash.

Este important să spunem că bitcoin cash scoate aceste funcții acum pentru că Johnson Lau, contributor la cod, a propus ca ele să fie adăugate la bitcoin în luna februarie. Contextul adaugă ceva competiție pe piață.

„Au trecut șapte ani și cazurile marginale din jurul acestor opcodes sunt mai bine înțelese acum. În plus, decizia ca ele să fie dezactivate s-a făcut la repezeală și sub stres”, continuă Shadders în postarea pe blog. „Comunitatea bitcoin cash a avut luxul de a avea timp să rezolve riguros aceste probleme.”

Totuși, pentru că există încă posibile vulnerabilități în unele contracte smart, bifurcația bitcoin cash o să lanseze doar o parte din ele în prima repriză.

„Este primul pas pentru a activa contractele smart cu protocolul care să ne permită să intrăm în competiție cu ethereum mai târziu.”

Viitorul bitcoin cash

O mare parte din comunitatea bitcoin cash este entuziasmată de această schimbare. Sunt unii însă, o minoritate, care se opun, sau sunt cel puțin sceptici.

O mare parte din îngrijorările lor vin din faptul că aceste schimbări rapide nu au fost supuse la votul comunității înainte să fie codate. Așadar, unii își fac griji în legătură cu modelul de guvernare aplicat de bitcoin cash, termen care denotă felul în care dezvoltatorii și minerii se organizează în jurul unor upgradeuri.

Utilizatorii, spune grupul, nu au șansa să dezbată meritele unor anumite schimbări.

Chiar și așa, pachetul de schimbări de cod nu pare să fie atât de controversat cât să pună bitcoin cash în pericol serios de a despica rețeaua în două rețele aflate în competiție.

Toate implementările de software bitcoin cash, inclusiv bitcoinABC, bitcoin unlimited, bitcoin classic, au căzut de acord asupra upgrade-ului. Nu a existat opoziție din partea minerilor, nodurilor, schimburilor, furnizorilor de portofele sau alte servicii care ar trebui să facă upgrade pentru a susține schimbările.

Unul dintre motivele pentru care mulți au o atitudine pozitivă față de schimbări este că dezvoltatorii au hotărât să elimine mai multe funcționalități care erau chiar mai controversate.

De exemplu, OP_GROUP este o schimbare care are ca scop lansarea de funționalități pentru crerea de active pe bitcoin cash. Aceasta a fost eliminată când a ieșit la iveală că s-ar putea să avem la orizont niște propuneri ompetitive.

Între timp, unii utilizatori bitcoin cash își pun întrebarea dacă dimensiunea blocului trebuie să fie mult, mult mai mare pentru a face loc unei tranșe de proiecte bitcoin cash cu date mari, cum ar fi Memo, o rețea socială rezistentă la cenzură lansată recent.

Așadar, bifurcația bitcoin cash ar putea să continue să arate o ambiție de neîntrecut.