S-ar putea ca pe viitor să avem vreo patru criptomonede care poartă numele de bitcoin, dacă un grup mic de mineri și dezvoltatori își pun în aplicare planul de a bifurca blockchainul luna aceasta.

Nu știi ce sunt bifurcațiile ? Citește ghidul avansat aici  și ghidul pe scurt, pentru începători aici

Ideea este un soi de rebeliune. Bitcoin gold ar urma același plan de lansare ca bitcoin cash, blockchainul care s-a despărțit de bitcoin în vară printr-o bifurcație fermă. Ideea proiectului este să se lanseze un protocol îmbunătățit. Abia acum încep să apară mai multe detalii.

Proiectul este condus de Jack Liao, director al firmei de minare LightningASIC din Hong Kong. Bitcoin Gold ar urma să se lanseze pe 25 octombrie, iar criptomoneda se va lansa la exchange-uri pe 1 noiembrie.

Abia acum încep să apară zvonuri despre eveniment și este dezbătută importanța proiectului. Bitcoin cash a creat în cele din urmă o rețea bitcoin mai mică. În acest moment, cash valorează cam 12% din bitcoin. Cei mai mulți utilizatori consideră că acest plan va zăpăci din nou comunitatea, și așa împărțită.

În primul rând, bitcoin gold pare că va fi chiar mai mic decât bitcoin cash. Deocamdată nu pare să aibă la fel de multă susinere din partea minerilor.

Jiang Zhuoer, fondatorul BTC.Top și directorul Haipo Yang de la ViaBTC – doi dintre susținătorii bitcoin cash – spun despre bitcon gold că este nesemnificativ.

Din nou descentralizat

Cei care știu situația sunt sceptici în legătură cu bitcoin gold. Proiectul are însă un scop pe care mulți din comunitate s-ar putea să îl considere interesant – crearea unui bitcoin cu adevărat descentralizat.

Dezvoltatorii din spatele rețelei speră să deschidă minarea către mai mulți participanți, înlocuind algoritmul de minare bitcoin cu unul care va permite minarea cu plăci video. Ideea este ca minerii mari – figuri destul de controversate în rețea – să aibă mai puțină putere.

”Bitcoin gold va implementa o schimbare la dovada-de-lucru, de la SHA256 cu care se lucrează acum la Equihash, un algoritm memory-hard care este optimizat pentru minarea cu plăci grafice și nu funcționează la minarea cu ASIC-uri” a spus unul dintre dezvoltatorii bitcoin gold, sub pseudonimul „The Sorrow”

Planul a fost clocit în China, care este de mai multă vreme un creuzet pentru minarea de bitcoin. Asta mai adaugă încă un strat de controverse. Liao este una dintre puținele voci din China care a comentat public problemele de monopol ale minerilor. Trebuie să spunem și că acesta are echipamente care minează litecoin.

Liao a spus că firma de minare Bitmain este principalul motiv pentru care utilizatorii ar trebui să susțină ideea. Bitmain este o companie de minare care a fost în centrul circului în ultimul an. Criticii spun de multă vreme că Bitmain are prea multă influență asupra rețelei.

Ușor de spus, greu de făcut – să creezi o rețea atât de populară încât să scoți din ecuație minerii. Unii sunt încă sceptici că s-ar atinge scopul dorit.

”Minarea cu plăci grafice nu previne centralizarea. Piețele de plăci grafice sunt controlate de Nvidia și AMD” a spus Zhao Dong, trader și investitor  în criptomonede.

Cu toate acestea, Liao a spus că faptul că plăcile grafice sunt produse mai accesibile ar putea să însemne că puterea de hash evoluează diferit.

Multe date necunoscute pentru bitcoin gold

Chiar și liderii de proiect recunosc că multe dintre detaliile despre bifurcația fermă sunt în ceață.

Unul dintre dezvoltatorii bitcoin gold, cu nickname-ul ”h4x” spune că proiectul ”încă evoluează” și că detaliile despre dimensiunea blocului încă se discută acum

Conform informațiilor de pe site, bitcoin gold plănuia chiar să lanseze un ICO, prin care 1% din monede să meargă către echipa de dezvoltatori. Între timp, s-au răzgândit.

Un lucru este însă clar despre finanțare. Din cauza naturii bifurcației, fiecare utilizator bitcoin va avea în acel moment o sumă egală de bitcoin gold asociată parole private.

”Este o bifurcație minimalistă a codului de bază Bitcoin Core, în spiritul litecoin. Se fac doar câteva modificări conservatoare.” A spus h4x.

Acesta a continuat prin a descrie bitcoin gold în termeni mai abstracți. A spus că testează cât de bine funcționează bifurcațiile hard și dacă aduc beneficii ecosistemului.

”În natură, organismele au avantajele lor atunci când fac progenituri. Cu bitcoin gold, facem un experiment pentru a vedea dacă principiul este același și în lumea blockchainului”a spus acesta.

După bifurcația din august, mai mulți dezvoltatori au prezis că or să apară și alte bifurcații bitcoin.

După ce bitcoin cash a făcut o bifurcație în vară, dezvoltatorul rețelei Lightning, Tadge Dryja, a spus că vor apărea și alte bifurcații, dar din alt motiv: banii.

Acum că se lucrează la bitcoin gold și la artă bifurcație fermă programată pentru luna noiembrie, se pare că predicția se adeverește.