O nouă bifurcație a blockchainului bitcoin este programată pe 25 octombrie. Am mai discutat până acum despre bifurcație, se numește bitcoin gold și a lansat de două ori mai multe controverse decât prima bifurcație din august. NewsBitcoin le-au pus câteva întrebări dezvoltatorilor despre bifurcația propusă. Acum, că mai sunt doar 15 zile până la bifurcarea protocolului, lumea continuă să găsească tot felul de probleme cu proiectul. În discuția cu redactorii de la NewsBitcoin, echipa bitcoin gold răspunde acuzațiilor .

Bitcoin gold are parte de atenție negativă

Subiectul bifurcației bitcoin gold (BTG) face turul canalelor de socializare din comunitate. În ultima săptămână, mulți oameni au investigat bifurcația propusă și au găsit tot felul defecte ale codului. Putem spune că oamenii sunt foarte sceptici. Acum, echipa de creatori bitcoin gold răspunde acuzațiilor și încearcă să îi liniștească pe bitcoineri.

Pe canalul de Slack al echipei de dezvoltatori, utilizatorii de bitcoin pun deseori întrebări dificile și spun despre proiect că este „dubios”. Mulți sunt șocați că, literalmente, nu există infrastructură sau listări la schimburile cripto care să arate că bifurcația o să aibă parte de susținere.

Săptămâna asta, cineva a făcut cercetări și a descoperit că persoana care deține site-ul BTG are cumpărate pe numele său mai multe domenii www legate de criptomonedă. A descoperit de asemenea că noul algoritm de consens este neterminat și că nu a fost adăugată nici măcar protecție pentru atacurile replay.

[Dacă vrei să afli ce sunt atacurile replay și ce presupune să te protejezi de astfel de atacuri citește mai multe aici.]

Codul în sine arată cam… subțire pentru un proiect care mai are doar două săptămâni până la lansare. Proiectul are și un sistem de preminare implementat în cod. Asta înseamnă că dezvoltatorii or să aibă sume semnificative de BTG dacă proiectul ajunge să se bifurce.

Echipa bitcoin gold răspunde acuzațiilor

„Recent, am fost ținta unor atacuri din partea oamenilor care nu înțeleg importanța descentralizării în rețeaua bitcoin” explică echipa BTG. „Atacatorii vor să inducă oamenii în eroare, folosindu-se de capturi de ecran ale site-ului nostru vechi de luni de zile.”

bitcoin gold răspunde acuzațiilor

Dezvoltatorii proiectului au justificat fiecare acuzație în parte. Au început cu faptul că nu ar fi adăugat încă protecție replay.

„Comparativ cu schimbarea proof-of-work, protecția replay este o schimbare de cod relativ simplă. Am spus de mai multe ori, în mod consistent. BTG trebuie să aibă protecție replay înainte să se lanseze.” Explică organizația BTG. Dezvoltatorii din echipă spun că nu au adăugat încă schimbarea de cod pentru că: „am avut doar un singur dezvoltator voluntar care a lucrat la proiect până acum.”. Și acest lucru în sine arată lipsa de încredere a coderilor din comunitate în bitcoin gold.

Preminarea a 16 000 de blocuri, implementată în cod acum o lună

Despre implementarea codului Equihash, care preminează blocuri pentru dezvoltatori, echipa spune că nu au terminat de pus la punct încă schimbarea. Bitcoin gold răspunde acuzațiilor și spune  că o nouă schimbare la algoritmul de ajustarea dificultății nu a fost implementată în cod. Echipa spune că ideea de preminare a fost doar „o idee de strângere de fonduri din luna iulie”.

„Ideea de mai demult despre strângerea de fonduri nici măcar nu reflectă viziunea întregii echipe” explică cei de la BTG. „De aceea ideea, care a fost descrisă pentru prima oară în luna iulie, a fost scoasă până la urmă de pe site.”. Spun că s-ar putea să nu elimine din cod prereminarea și că proiectul este alcătuit de „contribuții de la voluntari”.

„Nu scoatem din ecuație posibilitatea să facem o modestă preminare, pentru a avea un nivel minimal de finanțare pentru proiect. Acest lucru o să-l facem în mod transparent. Vom avea un plan financiar detaliat care să descrie cum se vor folosi fondurile. Acest plan o să fie făcut public.”

Site-ul BTG care îți cere să-i dai cheile tale private

Altă situație problematică pentru povestea cu bifurcația bitcoin gold este un website care spune că permite utilizatorilor să-și ia BTG înainte ca bifurcația să aibă loc. Site-ul se numește claimBTCGPU și le spune oamenilor să-și introducă seed-ul BTC în „sistem”. În acest fel, li se spune, vor putea să își ia BTG; pe care încă nu pot să-l cheltuiască (desigur).

Site-ul vine cu instrucțiuni pas cu pas despre cum să-ți introduci fraza de seed a portofelului. Platforma pretinde că este un portofel bitcoin gold. Spun că și-au început afacerea pentru a le permite oamenilor să se înscrie pe lista de priorități și să-și retragă BTG.

Atenție la astfel de cereri!

Secțiunea „Cum să revendici” (how to claim) este bine scrisă. Are imagini care descriu cum pot utilizatorii să-și găsească seed-ul BTC și să-l introducă în sistem. Utilizatorii sunt redirecționați către un portofel care conține balanța BTG, înainte ca bifurcația să se fi făcut. Ideea în sine nu are sens.

Deja utilizatorii și-au dat seama că este vorba despre o escrocherie. Orice website care le cere utilizatorilor să introducă seed-ul de cheie privată înainte ca moneda să existe și care apare de nicăieri este opera unor șarlatani. Din cauza acestor riscuri, nu vom posta linkul către website, pentru a nu-i ajuta să crească în ranking.