Săptămâna asta, după luni de controverse, Bitcoin.org și-a schimbat descrie bitcoinului pe care a afișa pe site. Au scris că oferă „tranzacții peer-to-peer rapide” și „comisioane de procesare mici”, după ce scoseseră această descriere în ianuarie anul trecut. Descrierile de pe prima pagină au fost schimbate de co-proprietarul site-ului, aflat sub pseudonimul Cobra Bitcoin, un personaj controversat din comunitatea cripto.

Bitcoin.org a revenit la descrierea din 2010

În decembrie, când lanțul bitcoin era folosit mai intens decât în trecut, comisioanele plătite minerilor pentru a folosi rețeaua bitcoin core au crescut incredibil de mult, ajungând la 40-60 de dolari pe o tranzacție de 225 de bytes. Comisioanele bitcoin au crescut dramatic pe tot parcursul anului 2017. Trendul i-a supărat pe entuziaști, pentru că fie au trebuit să aștepte multă, multă vreme ca să trimită o tranzacție sau să își întoarcă buzunarele pe dos și să plătească comisioanele. Pe 24 decembrie, dezvoltatorii bitcoin.org au hotărât să discute despre schimbarea descrierii rețelei pe prima pagină bitcoin.org, ca să reflecte comisioanele mia mari și timpii de confirmare. În ianuarie 2018, prima pagin în care se spunea despre tranzacții peer-to-peer rapide a fost schimbată. Textul referitor la comisioanele mici a fost înlocuit cu „protecție anti-fraudă”. Când s-a făcut cererea pull pe Github-ul repozitoriului bitcoin.org, co-proprietarul Cobra s-a arătat foarte supărat.

„Simt că mi-am pierdut o parte din suflet după ce am adăugat acest pull request”, a explicat Cobra celor care îl urmăreau pe Twitter. „La un moment dat am uitat că bitcoinul ar fi trebuit să reprezinte bani descentralizați și ne-am făcut comozi cu comisioanele scandaloase și cu minarea centralizată. Toate astea pentru a vâna $$$.”

Schimbarea importantă pe prima pagină bitcoin.org s-a făcut în ianuarie anul trecut, când comisioanele erau nefezabile pentru mulți utilizatori.

Comisioanele bitcoin și timpul de congestie

La câteva luni mai târziu, în primăvara lui 2018, comisioanele bitcoin au scăzut semnificativ, împreună cu numărul de tranzacții zilnice. După ce comisioanele rețelei au ajuns la 60 de dolari per tranzzacție în luna decembrie, pe 28 aprilie media per comision a ajuns la 6750 de satoshi per tranzacție de 225 bytes, sau la 1,90 de dolari. Numărul de tranzacții zilnice a scăzut la jumătate, de la 400 000 în decembrie la mai puțin de 200 000 astăzi. Unii speculează că „iarna cripto” din ultimele patru luni, în care criptomonedele au pierdut din valoare, a dus la o pierdere de interes în rțândul investitorilor. Acest lucru a scăzut și presiunile asupra rețelei. Pe de altă parte, susținătorii bitcoin cred că această congestie și comisioanele din rețea au fost remediate de adopția protocolului SegWit și a unui proces controversat numit batching (<eng: la pachet)

Săptămâna asta, operatorii bitcoin.org au hotărât să treacă la descrierea veche, creată în 2010, care spune că rețeaua bitcoin are tranzacții mai rapide peer-to-peer și comisioane de procesare mici. Acum două zile, Cobra a schimbat cererea pull de pe Github și a trecut la descrierea din 2010.

Cazul bizar al lui Cobra Bitcoin

Istoria proprietarilor bitcoin.org este una interesantă. Domeniul este deținut de două pesoane anonime, sub pseudonimele Cobra Bitcoin și Theymos. Când pagina a fost lansată prima dată, s-a presupus că a fost creată de Satoshi Nakamoto înainte ca protocolul să fie lansat. Apoi, a fost operată de Martti Malmi (Sirius) o perioadă scurtă, iar proprietarii și dezvoltatorii au făcut schimbări la site prin repozitoriul open-source cu licență MIT, Github. Ca și co-proprietar la bitcoin.org, Cobra este foarte activ pe repozitoriiu, mai mult decât Theymos, un alt anonim arhi-cunoscut prezent pe Bitcointalk.org, pe reddit și pe Bitcoin Wiki.

Declarațiile lui Cobra sunt inteeresante, iar susținătorii cred că i-au fost compromise conturile.

Cobra a avut mereu niște păreri controversate și a propus să se schimbe lucrarea albă a bitcoinului găzduită pe bitcoin.org. A susținut de asemenea în mod activ să se poată face schimbări de consens la bitcoin care să scoată din sistem dovada de lucru. Recent, Cobra a făcut valuri în comunitate după ce a acuzat Halong Mining că a fi escroci. Și-a cerut scuze mai târziu, după ce rigurile au fost trimise clienților. Și mai ciudat este că între timp Cobra a devenit susținător bitcoin cash. Acum le spune oamenilor despre multele beneficii ale acestei monede bifurcate.

„Sincer, sunt multe lucruri tari construite pe bitcoin cash, cum ar fi Joystream și Memo.cash. Este și o adopție tot mai mare din partea comercianților. Comunitatea bitcoin csh ar trebui să fie mândră de aceste realizări, chiar dacă nu a trecut nici un an de la bifurcație”, a scris acesta pe 24 aprilie, pe contul de Twitter.

Pentru mulți din comunitatea bitcoin, indiferent de ce tabără susții, co-proprietarul Bitcoin.org a fost o enigmă. Susținătorii bitcoin nu au încredere în ce spune și cred că i-a fost compromis contul, deși Cobra a oferit de mai multe ori semnătura lui digitală.

Susținătorii bitcoin cash pe de altă parte îl privesc cu suspiciune din cauza afirmațiilor lui din trecut și pentru propunerile lui de a scoate dovada de lucru și industria de minare. Totuși, comunitatea bitcoin ca întreg, de ambele părți ale ecuației, sunt interesate de ce spune Cobra pe Twitter și de schimbările pe care le aduce acest individ anonim pe bitcoin.org. Siteul este transpartent și în oarecare măsură controlat de comunitate, prin pagina de cod de pe Github. Nu putem însă să negăm că totuși co-propritarul bitcoin org, care se afișează cu numele de șarpe veninos, are destulă putere în comunitate, la fel ca partenerul său Theymos.