În prezent, Bitcoin și Ethereum sunt cele mai cunoscute criptomonede de pe piață. Cu toate că pot părea rivale, în realitate reprezintă concepte diferite asupra a ceea ce înseamnă criptomonedele.

Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum, a urmărit Bitcoin scriind articole înainte de a decide să-și implementeze ideile. Inițial, el a dorit să îmbunătățească platforma Bitcoin, însă până la urmă a decis să creeze un sistem complet nou.

Depozit de valoare versus bani programabili

Ca urmare, în prezent, Bitcoin a ajuns să fie considerat un depozit de valoare. Ethereum în schimb se referă în principal la posibilitatea de a crea dApps prin utilizarea contractelor inteligente. La început, criptomoneda Ether a fost concepută drept combustibil pentru mașina virtuală și nu pentru a fi o monedă utilizată pentru plăți.

Cu toate acestea, conceptul de contracte inteligente oferă posibilitatea de a stabili si stoca condiții pentru contracte pe blockchain. În esență, reprezintă tranzacții, ceea ce înseamnă că atât Ether cât și tokenurile bazate pe acest blockchain au dobândit din ce în ce mai multă importanță financiară. Practic, Ether a devenit o formă de bani programabili.

Descentralizare versus management

Blockchain-ul Bitcoin este complet descentralizat, adică nu are proprietar și comunitatea participă la rețea prin consimțământ. Prin comparație, Ethereum are o fundație care gestionează dezvoltarea rețelei.

Pentru mulți, existența unei fundații este un factor pozitiv deoarece accelerează și dirijează procesele de dezvoltare. Sistemul de consens distribuit al Bitcoin poate fi considerat lent și complex.

Pe de altă parte, alții îl consideră un factor negativ deoarece poate adopta propriile politici sau poate schimba regulile prin centralizarea platformei Ethereum.

Bitcoin vs Ethereum. Cine câștigă?

Este clar că din punct de vedere al market cap-ului, Bitcoin nu are rival. În prezent, este imposibilă crearea unei alte rețele descentralizate similare, deoarece numărul de jucători de pe piață este prea mare.

Spre deosebire de Ethereum și proiectele cripto ulterioare, blockchain-ul Bitcoin a reușit să atingă o răspândire omogenă, fără jucători care puteau prelua controlul rețelei.